Sinar inspirationen? Inspireras av andra!

Återhämtning

Hälsofrämjande arbetsplatser

Att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen har blivit en allt viktigare fråga i dagens arbetsliv – men vi vet att inspirationen sinar ibland, i synnerhet i det vardagliga arbetet. Genom åren har vi har förmånen att samarbeta med tusentals kunder och vi har inspirerat många, men de har också inspirerat oss genom sina innovativa initiativ och hälsoaktiviteter. Initiativ och aktiviteter som inte bara har förbättrat medarbetarnas välbefinnande utan även skapat en mer positiv och produktiv arbetsmiljö. I denna artikel delar vi några inspirerande exempel. Trevlig läsning!

  • 01

    Bär inte hela lasset – ta till vara på engagemanget som finns

    Tror du att du behöver bära hela lasset? Släpp det! Medarbetarnas egna kreativitet, intressen och önskemål är en guldgruva. När Socialförvaltningen i Vallentuna fick extra medel som skulle läggas på just hälsoaktiviteter öppnade de upp förslagslådan och lät medarbetarna komma med egna förslag och önskemål. Något som resulterade i ridning, bowling, massörer på arbetsplatsen och till och med en Fångarna på fortet-upplevelse i Vaxholm.

    Tvinga inte något, fråga – och ta vara på intresset som finns! Alla vill inte delta eller driva egna projekt, men många av våra kunder vittnar om att de mest effektiva hälsogrupperna och initiativen har kommit när man valt att inkludera och ta tillvara på medarbetarnas egna intressen, kunskap, idéer och engagemang. Gör det du också!

  • 02

    Ta in extern kunskap för att stärka motivationen

    Svårt att få med dig arbetsgruppen? Förstår man inte varför man arbetar med hälsofrämjande insatser är viljan ofta inte där – därför är det viktigt att arbeta med kunskapsutveckling! Det stärker motivationen, både i ledningen som ansvarar för resursfördelningen, och i arbetsgruppen. En av Stockholms största grundskolor, Alviksskolan, har i många år använt sig av Promas samlade kunskap men också använt andra externa resurser och anordnat föreläsningar på temat. Något även Nordea gör – som dessutom kompletterar med bland annat digital hälsocoachning och flera hälsoinspiratörer som tillsammans med group people och friskvårdsföreningen arrangerar event, föreläsningar och temaveckor, som Mental Health Week.

  • 03

    Ibland är de små sakerna mer betydelsefulla än de stora

    Sätt inte för stor press på dig själv, din kreativitet och ditt engagemang. Att sänka ribban och fokusera på de små sakerna räcker ofta lång väg. Kristina, som är hälsoinspiratör på Universitetssjukhuset i Lund sedan några år tillbaka, berättar att hon under Covid i större utsträckning började arbeta med små, roliga, utmaningar. Hon placerade bland annat ut ett tusenbitarspussel och utlovade en tårta när det var färdiglagt, och har också bland annat initierat odlingsprojekt på balkongen. Allt för att ge de stressade läkarna något annat att tänka på, om än bara för en liten stund. Ibland har man inte tid att ta en friskvårdstimme men en kort paus som får en att tänka på något annat kan vara nog så värdefullt.

  • 04

    Träning – bra för kropp, ork och gemenskap

    Kristina har, precis som många av våra andra kunder, också initierat allt från hälsobingo till stretchövningar och gemensamma stegtävlingar med Tappa. Även på Capio vårdcentral Årsta har hälsoinspiratörsgruppen tagit tillvara på det stora träningsintresset som finns i gruppen – och organiserar gemensamma aktiviteter som lunchpromenader, yoga, löplopp och gruppträningar. Något som både inspirerar till en hälsosam livsstil men också främjar gemenskapen bland personalen, vilket många gånger är minst lika viktigt.

    Glöm inte att lägga det på olika nivåer och testa er fram! Vi är alla olika och har olika förutsättningar. Varva tuffa grupppass med yoga, golf, dans, promenader och stretchövningar. Allt passar inte alla, men det är viktigt att känna sig inkluderad för motivationens skull.