Universitetssjukhuset i Lund

Med Promas från dag ett – vad har återhämtningsfåtöljen inneburit?

I år firar Promas inte bara 20-årsjubileum, utan också 20 års samarbete med Universitetssjukhuset i Lund. Vi har pratat med Kristina Svensson-Clementz, undersköterska och hälsoinspiratör på universitetssjukhuset, mer specifikt infektionskliniken. Hon har varit med sedan dag ett.

2003 hade antalet långtidssjukskrivna i Sverige ökat lavinartat och på många arbetsplatser var belastningen orimligt hög. Det ledde till att Promas grundades och att Promasmetoden tog sin form – med ambitionen om att skapa en metod som skulle vara både långsiktig, hållbar och bygga på gedigen forskning. Då, precis som nu, fanns det i synnerhet utmaningar inom vård- omsorgssektorn och inte helt oväntat kom därför några av våra första kunder att bli just vårdmottagningar, bland annat Universitetssjukhuset i Lund.

“Jag minns faktiskt inte var initiativet först kom ifrån, jag var nyanställd på den tiden – men jag har varit med sedan starten! Vi insåg snabbt att Promasmetoden och återhämtningsfåtöljen, som varit central för oss, passade oss som handen i handsken. Vår verksamhet är inte utformad på det sättet att man bara kan lämna arbetsplatsen eller ta en friskvårdstimme när vi behöver samla energi, men behovet är stort”, säger Kristina.

 

Det är ingen tillfällighet att Promasmetoden och vår återhämtningsfåtölj Recovery Edition är vanligt förekommande inom just vård, omsorg och skolvärlden. Dels på grund av det höga antalet sjukskrivningar, dels för att återhämtningsfåtöljen ofta är den enda naturliga platsen för återhämtning – där man kan samla tankarna i tystnad, få en aktiv vila och samtidigt få både fysisk avkoppling och mental träning. På bara 15 minuter.

 

Dedikerat återhämtningrum och rutiner

“Initialt hade vi återhämtningsfåtöljen i korridoren i vår källare, men det var inte optimalt. Det är viktigt att ha möjlighet att stänga in sig, utan störningsmoment, vilket vi numera har. Det har blivit mycket bättre, nu när vi kan släcka ner och slappna av – och den används flitigt! Jag märker att upptaget-skylten ofta är uppe, och det visar Promas uppföljning också. Det är roligt! Allt handlar om att sätta det i rutin, precis som med allt annat. Vi har många som gjort det till en vana att gå ner under lunchrasten, andra har det som en del av sin morgonrutin – innan de gör något annat! Roligt tycker jag, men framförallt är det viktigt att alla har möjligheten att faktiskt gå iväg och koppla av, även mentalt. Det är lätt bara fokusera på fysiska aktiviteter annars, vilket är viktigt – men det är det mentala också”, berättar Kristina.

 

Att inspirera andra och bli inspirerad själv

Kristina har varit hälsoinspiratör sedan några år tillbaka, något som blir allt vanligare på arbetsplatser i landet. Syftet är att inspirera, informera och motivera andra att ta hand om sin hälsa – och kan såklart göras på olika sätt, där Kristina testat många olika.

“Allt började någon gång innan Covid, när vi noterade att många av våra läkare var väldigt stressade. Jag placerade ut ett tusenbitarspussel och utlovade en tårta när det var färdiglagt. En rolig utmaning, som i grund och botten handlade om att ge dem en utmaning att stanna upp och tänka på något annat, om än bara för en liten stund” avslutar Kristina.

”Det är också viktigt att arbeta in tankesättet att det inte är dåligt att ta en paus, utan att man får lov att göra det. Man gör det ju trots allt för att orka i det långa loppet, här och hemma.”

”Därefter har jag testat allt från hälsobingo till gemensamma stegtävlingar med Tappa. Vi gick inte runt Sverige en gång, utan tre. Det var roligt! Vi har också en del stretchövningar, i synnerhet med personalen som är stillasittande, och i somras initierade jag ett odlingsprojekt på balkongen där man kunde hjälpa till med att fixa, vattna och vila sina sinnen för en stund. Det handlar om att hitta aktiviteter som inte har för höga trösklar, och en blandning mellan fysisk och mental träning. Inom vårt område är det mentala ännu viktigare. Det är också viktigt att arbeta in tankesättet att det inte är dåligt att ta en paus, utan att man får lov att göra det. Man gör det ju trots allt för att orka i det långa loppet, här och hemma”, fortsätter hon.

Ta hjälp av andra hälsoinspiratörer för att utvecklas

“Jag har gått en hälsoinspiratörsutbildning genom Promas, men ibland sinar inspirationen. Framåt, kommer jag därför i större utsträckning använda mig av det kontaktnät Promas tillhandahåller, som grupper på Facebook med andra hälsoinspiratörer. Många har gjort det här länge och det är fint att vi har varandra och kan hjälpa varandra utvecklas!”