Så säger forskningen

276

Därför fungerar Promasmetoden

Våra kundreferenser talar sitt tydliga språk – Promasmetoden fungerar. Men vad beror det på? Här förklarar experterna i vårt forskarråd vad som ligger bakom metodens positiva effekter.

1. Du främjar må bra-hormonet oxytocin

I vår återhämtningsfåtölj får du både skonsam massage och välgörande värme, två viktiga faktorer för att frigöra oxytocin. Till skillnad från kortisol, hormonet som höjer blodtrycket och förbereder kroppen på stress och flykt, bidrar oxytocin till avslappning och ångestdämpning.

”Genom att frigöra oxytocin kan du dämpa smärta och oro, sänka ditt blodtryck och minska mängden stresshormoner. Du blir även mer motståndskraftig mot stress och bättre på att hantera stressiga situationer när de väl uppstår.”

– Kerstin Uvnäs Moberg, läkare, professor och pionjär inom oxytocinforskning.

”När du vilar i vaket tillstånd utan att fokusera på något speciellt kan tankarna lätt spinna iväg. Detta kallas för mind wandering och ökar din energiåtgång. Genom att slappna av i kroppen samtidigt som du tar del av mental träning kan du hjälpa din hjärna att fokusera och på så sätt nå en mer effektiv återhämtning.”

– Lars-Eric Uneståhl, världsledande professor inom mental träning.

2. Du får en aktiv vila

Att lägga sig på soffan i några minuter för att varva ned kan vara frestande, men faktum är att vilostunder utan tydligt fokus kan ha motsatt effekt. Med Promasmetodens mentala träningsprogram vilar du istället aktivt.

3. Du förbättrar din djupsömn

Stress leder ofta till sömnproblem, och det blir allt vanligare att ta till insomningspreparat. Men egentligen är att det inte är mängden sömn som är viktig – utan hur djupt vi sover.

“Idag finns ingen medicin för att få oss att sova djupare. Men genom att regelbundet ägna dig åt mental träning och återhämtning kan du minska din grundspänning och komma ner i den viktiga djupsömnen, något som på lång sikt är avgörande för vårt mående och vår hälsa.”

– Lars-Eric Uneståhl, världsledande professor inom mental träning.

“Idag är psykisk ohälsa den största anledningen till sjukskrivningar på jobbet, och stressymptom utgör en stor del. Det här medför enorma kostnader för både samhälle, företag, organisationer och individer. Genom att satsa på effektiv återhämtning kan vi få ner antalet sjukskrivningar och spara miljontals kronor varje år – på alla samhällsnivåer.”

– Doktor Peter Währborg, sociolog, psykolog och läkare.

4. Du sparar pengar

Att investera i effektiv återhämtning på arbetsplatsen är mer lönsamt än du tror. Och det gäller inte bara dig och din organisation.

5. Du skapar oväntade effekter på arbetsplatsen

När vi utvärderar vår arbetsplats fastnar vi ofta i att mäta ohälsa och negativa faktorer. Men genom att istället fokusera på vad medarbetarna mår bra av kan vi snabbt skapa positiva ringar på vattnet – som sträcker sig bortom återhämtning.

“När du tillför något positivt till arbetsplatsen kan det skapa en så kallad broaden-and-build-effekt. De positiva känslor som satsningen medför kan nämligen leda till att vi breddar vår medvetenhet och uppmuntrar till ett mer flexibelt och kreativt tankesätt.”

– Doktor Dan Hasson, specialist inom stresshantering.