Vad är återhämtning och varför är det viktigt?

Återhämtning

Hälsofrämjande arbetsplatser

Återhämtning handlar om att varva ned och fylla kroppen med energi. Men det är inte alltid så lätt. Med modern teknik skapas nya vanor som många gånger suddar ut gränserna mellan jobb och fritid. Och inte nog med att vi är uppkopplade stora delar av dygnet, vi är även i hög grad mentalt kopplade. Så vad ska man göra för att hitta en bättre balans i livet? Häng med så svarar vi på några vanliga frågor!

Varför är återhämtning viktigt?

Forskning har visat att hög belastning och stress i perioder inte är skadligt i sig. Stress är i själva verket en helt naturlig reaktion i vår kropp, som många gånger tillför extra energi och kraft när man behöver det som mest. Det är snarare bristen på återhämtning som blir ett problem och kan ha negativa effekter på hälsa, privat- och arbetsliv. Bristen på återhämtning leder till att vi blir sårbara, och om det går riktigt långt, även till sjukdom.

Det räcker väl med att sova ordentligt, eller?

Många tänker snabbt på sömn när återhämtning kommer på tal. Sömnen är en av våra viktigaste källor till återhämtning men man ska komma ihåg att det finns fler bra sätt att ladda batterierna. Det är även viktigt att poängtera att återhämtning inte nödvändigtvis är motsatsen till aktivitet och ansträngning, vilket är ett vanligt missförstånd. Många gånger är aktiv återhämtning faktiskt den mest effektiva.

Aktiv återhämtning — vad innebär det och hur gör man?

Det som upplevs som återhämtning för en person behöver inte nödvändigtvis göra det för en annan, men all aktiv återhämtning har några gemensamma nämnare: Det är en aktivitet, inte sällan lågintensiv, som ger energi, vilket i sin tur gör att man kopplar bort den oro och stress man har samlat på sig. Bäst effekt uppnås ofta i en miljö där intrycken är få, så att kropp och själ får chansen att vila ett tag.

Exempel på aktiv återhämtning

Ta en promenad i skogen

Gå ut och njut av frisk luft och natursköna omgivningar. Det kan vara skogen, parken eller stranden. Naturen har en lugnande effekt och kan hjälpa dig att koppla av och rensa tankarna.

Läs en bra bok

Att förlora sig i litteratur kan vara avkopplande och ge en paus från vardagens stress. Kanske är det dags att damma av de där klassikerna du har i bokhyllan och som aldrig blev lästa?

Skapa och var kreativ

Måla, sy eller dreja. Att skapa något med dina händer kan vara terapeutiskt och ge en känsla av tillfredsställelse. Här handlar det inte om prestation utan att våga släppa sargen och vara kravlöst lekfull.

Träna lågintensivt

Yoga, simning och golf är aktiviteter som kan ge både fysisk och mental avkoppling samtidigt som de stärker kroppen. Det kanske är dags att ta grönt kort i golf om du inte redan har det?

Fixa i trädgården

Trädgårdsarbete kan vara en avkopplande aktivitet. Att ta hand om gröna växter och vara nära naturen kan ge dig en känsla av lugn och frid.

Skriv

Prova att skriva ner dina tankar och känslor som dagboksinlägg eller reflektioner. Att sätta ord på det som rör sig i ditt inre kan vara befriande och hjälpa dig att bearbeta och släppa på stress och spänningar.

Umgås

Tillbringa tid med vänner och familj. Umgänge och social interaktion kan vara energigivande och ge en känsla av gemenskap och glädje.

Listan kan göras lång, och som du ser handlar det inte om några avancerade aktiviteter. Fundera på vad som ger just dig energi så är du på rätt väg.

Effektiv återhämtning på arbetsplatsen med Promas

Problem med stress och brist på återhämtning har inneburit en stor utmaning för den svenska arbetsmarknaden. Redan när vår resa med Promas startade 2003 såg vi att antalet långtidssjukskrivna hade ökat lavinartat, inte minst inom sjukvården och i skolans värld, där det många gånger är svårt att koppla ned och göra något annat en stund.

Därför utvecklade vi vår unika metod för återhämtning på arbetsplatsen. Promasmetoden är en lösning som ger medarbetarna rätt verktyg för att aktivt koppla av och återhämta sig såväl fysiskt som mentalt, och därmed motverka stress och sjukskrivningar.

Promasmetoden bygger på mångårig forskning och består av tre delar:

1. Återhämtning

Den första delen i Promasmetoden är vår återhämtningsfåtölj som är utvecklad för att erbjuda effektiv återhämtning med hjälp av massage och mentala träningsprogram. Den mentala träningen är framtagen i nära samarbete med Lars-Eric Uneståhl och syftar till att stärka användarens återhämtning, stresshantering, livskvalitet och självledarskap.

2. Kompetens

Återhämtning på jobbet är ett aktivt arbete, som kräver kompetens och rätt verktyg. För att sprida kunskap om återhämtning på arbetsplatser erbjuder vi därför föreläsningar och utbildningar som bygger på forskning och vad experter på området säger. Vi bjuder även in till webbinarier.

3. Uppföljning

Sist men inte minst hjälper vi till med att följa upp effekten av Promasmetoden på er arbetsplats. Vi följer trender och tendenser kring nyttjandegraden och utvärderar upplevda effekter tillsammans med medarbetare och ledning.

Av Redaktionen

Publicerad 2023/07/11