Ronald Mc Donald Hus x Promas

7616

Att erbjuda återhämtning från livets tuffaste stunder

I de mest påfrestande tider i livet är trygghet och återhämtning ovärderliga. I samarbetet mellan Promas och Ronald McDonald Hus erbjuds familjer med svårt sjuka barn en chans att finna ro och samla kraft mitt i stormen. Promas återhämtningsfåtöljer, som nu finns på alla Ronald McDonald Hus i Sverige, ger en stunds avkoppling i en annars turbulent vardag.

På Ronald McDonald Hus kan sjuka barn och deras familjer bo och leva under tiden som barnet genomgår behandling på sjukhus. Husen finns på fem orter i Sverige: Huddinge, Lund, Göteborg, Uppsala och Linköping, alla i anslutning till universitetssjukhus. Dessa hus är till för familjer som behöver resa långt hemifrån för behandling. Husen erbjuder en miljö som efterliknar livet hemma när vardagen blivit upp-och-nervänd.

”Det vi kan göra för dem är att skapa en trygg plats, något som liknar vardagen, där man kan komma ifrån sjukhusmiljön och leva lite mer som vanligt.”

– Det är en väldigt annorlunda och utsatt situation som familjerna befinner sig i när de kommer till Ronald McDonald Hus. Poängen är att hela familjen ska kunna vara samlad och stötta varandra. Det vi kan göra för dem är att skapa en trygg plats, något som liknar vardagen, där man kan komma ifrån sjukhusmiljön och leva lite mer som vanligt , säger Agnieszka Eriksson verksamhetsansvarig Ronald McDonald Hus Huddinge

Ronald McDonald Hus är en stiftelse som grundades av föräldrar till svårt sjuka barn, men verksamheten initierades starkt även av vården. Många av barnen är svårt sjuka och genomgår tuffa behandlingar. Sjukhusen fokuserar på det medicinska men på husen finns det utrymme att fokusera på återhämtning och mjuka värden.”Alla Ronald McDonald Hus ligger i nära anslutning till sjukhusen så man snabbt kan ta sig dit.

– Vi försöker ha så mycket som möjligt på plats eftersom många föräldrar har svårt att ta sig iväg och ens handla mat. Vi har rum med plats för hela familjen inklusive syskon, här finns trädgård, lekrum, tvättstugor, kök, gym med mera, allt för att underlätta för familjerna, säger Lotta Sterning, verksamhetschef, Ronald McDonald Hus i Uppsala

En av familjerna som bodde på Ronald McDonald Hus i Huddinge berättar:

– Vi var i chock, men det var en skön känsla att behålla lite av vardagen genom att kunna laga sin egen mat och tvätta sina kläder. Huset ordnade middagar och aktiviteter, och vi fick möjlighet att träffa andra familjer som var i liknande situation som oss. Det var skönt att kunna både skratta och gråta tillsammans.

Återhämtning är ingen självklarhet och när det behövs som mest är det ofta svårt att få till.

– Vi gör väldigt mycket för att återskapa vardag men även sånt som kan sätta lite guldkant på vistelsen hos oss. Hela familjen är i en väldigt pressad situation och kan vi göra små saker som blir glädjeämnen i en tuff vardag så gör vi det. Samarbetet med Promas är en sån guldkant. Att vi erbjuder återhämtning är otroligt uppskattat, speciellt för föräldrar som knappt har tid att prioritera sig själva, säger Agnieszka.

Fördelarna med Promas återhämtningsfåtölj är att den är tillgänglig – enkel att använda för alla och att det räcker med en kort stund för att varva ner och stänga ute oron. I samarbetet mellan Promas och Ronald McDonald Hus erbjuds familjer möjligheten att koppla av i en extrem och utsatt period av livet. Återhämtning är viktigt när det kommer till fysisk och mental hälsa, särskilt i pressade situationer som många av familjerna befinner sig i. Återhämtning ger kroppen en chans att återställa balansen, hitta lugnet och samla kraft. Det kan minska stresshormoner och förbättra humöret. 

Samarbetet mellan Ronald McDonald hus och Promas har fungerat utmärkt. Sedan den första återhämtningsfåtöljen installerades i Uppsala 2015, finns Promas nu på samtliga Ronald McDonald Hus i Sverige. Promas har alltid stöttat verksamheter som gör något extra, och att kunna erbjuda familjerna på Ronald McDonald Hus möjlighet till återhämtning är något som vi på Promas är stolta över.

– Vi hoppas att kunna fortsätta samarbetet med Ronald McDonald Hus och att få fortsätta bidra till deras verksamhet i framtiden. Återhämtning behöver alla men är extra viktigt i stressiga och utsatta situationer, och vi vill ge familjerna på Ronald McDonald Hus tillgång till den vila och ro de behöver. Vi är extra glada för vårt långa och fina samarbete, där återhämtning verkligen behövs, Ronnie Persson, VD för Promas

Ronald McDonald Hus gör en ovärderlig insats i att erbjuda en trygg och avkopplande miljö för familjer med svårt sjuka barn. Genom samarbetet mellan Promas och Ronald McDonald Hus får dessa familjer inte bara en chans att vara tillsammans under svåra tider, utan också möjlighet till viktig återhämtning. I en värld där sjukhusmiljön ofta dominerar, bidrar Promas återhämtningsfåtöljer till  lugn och välmående, vilket ger både barn och föräldrar den kraft de behöver.

Av Redaktionen

Publicerad 2024/06/25