Hälsoekonomi: investeringar för minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet
Forskning
Hälsofrämjande arbetsplatser
Så kan investeringar i hälsoekonomi minska sjukfrånvaron och öka medarbetarnas produktivitet
Varje år förlorar företag miljoner på grund av sjukskrivningar och minskad produktivitet. Samtidigt visar studier att investeringar i medarbetares hälsa kan ge hög avkastning. Vad skulle det innebära för din verksamhet om fler av dina anställda kunde arbeta med 100% av sin förmåga? Att förstå och tillämpa hälsoekonomi kan vara nyckeln till att skapa en friskare, mer lönsam arbetsplats – och undvika onödiga kostnader.
Vad är hälsoekonomi?
Hälsoekonomi är ett begrepp som analyserar kostnader och effekter av insatser inom hälso- och sjukvård för att underlätta prioriteringar. Syftet är att tydliggöra vilka alternativ som ger mest hälsa för de resurser som finns tillgängliga. Detta kan exempelvis handla om vilka vaccin som ska ingå i allmänna vaccinationsprogram eller om samhällskostnader kopplade till ohälsosamma levnadsvanor.
Begreppet hälsoekonomi används även på arbetsplatsen. Faktum är att fler och fler vill arbeta med hälsa på ett strategiskt sätt, som en värdeskapande investering för verksamheten. En minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet behöver inte vara en svår formel att knäcka – med rätt investeringar och insatser kan man nå dit.
Vad innebär hälsoekonomi på arbetsplatsen?
Hälsa och arbetsförmåga är tätt sammankopplade, och forskning visar att god hälsa bland medarbetare leder till högre produktivitet och bättre organisatoriska resultat. Medarbetarna som har god fysisk och psykisk hälsa kan arbeta med full kapacitet, vilket innebär färre sjukskrivningar, högre effektivitet och bättre arbetsklimat. Det visar bland annat en rapport från Harvard Business Review, som i studien visar att att investeringar i medarbetare lönar sig. Studien visade att engagerade medarbetare ökade både intäkter och vinst mot företag som uppgavs ha missnöjda medarbetare. Hälsoinsatser, som att arbeta med stresshantering och skapa ergonomiska arbetsmiljöer, har visat sig vara särskilt effektiva för att främja produktivitet och minska kostnader som relaterar till arbetsrelaterad ohälsa.
Stressrelaterade sjukskrivningar och ekonomiska konsekvenser
Att fler och fler vill arbeta med hälsa på ett strategiskt sätt är ingen tillfällighet – stressrelaterade sjukskrivningar är nämligen ett växande problem. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukskrivningar i Sverige och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Det konstateras i den årligt återkommande serien Försäkringskassans lägesrapport – psykisk ohälsa i dagens arbetsliv, och för ett företag innebär det förstås konsekvenser i ökade kostnader för sjukfrånvaro, produktionsbortfall och rehabilitering.
Friskare arbetsplatser med Promasmetoden
På Promas har vi sedan starten för 20 år sedan arbetat för friskare arbetsplatser. Genom Promasmetoden har vi hjälpt mängder av företag att minska och förebygga stress. Promasmetoden vilar på tre ben: kunskaps- och kompetensutveckling, återkommande uppföljning och återhämtning genom vår återhämtningsfåtölj. Vårt engagemang och vårt metod med regelbunden uppföljning och användarstöd bidrar till en hållbar arbetsmiljö genom att förebygga den skadliga stress som påverkar arbetsplatsen på flera olika sätt.
I enkätsvar från 110 olika arbetsplatser svarar 85% att de upplever minskad stress och 65% känner sig mer avslappnade efter att ha använt återhämtningsfåtöljen.
När ekonomin också spelar roll
Genom att främja hälsa och välmående på arbetsplatsen kan företag minska personalomsättningen, förbättra engagemanget och skapa en positiv arbetskultur som i sin tur driver affärsresultat. Att investera i medarbetarnas hälsa är inte bara en fråga om att göra det rätta för sina anställda, det är också ett av de smartaste ekonomiska besluten ett företag kan ta. Med friskare medarbetare följer inte bara bättre prestationer och samarbete, utan också en långsiktig ekonomisk hållbarhet för organisationen. När företag prioriterar hälsa, investerar de samtidigt i sin egen framgång.
Vill du också göra en hälsoinvestering som ger långsiktig avkastning?
Kontakta oss på Promas för ett inledande möte där vi pratar om era behov och hur vi genom vår metod kan hjälpa er med återhämtning på jobbet. Ni får dessutom möjligheten att testa återhämtningsfåtöljen på arbetsplatsen helt kostnadsfritt. Bra va!
Kontakta ossFokus på hållbarhet hos både medarbetare och kontor
Först i Sverige med en hälsocertifiering på platinanivå som granskar såväl ventilation som stöd vid sjukskrivning och ett starkt engagemang hos medarbetarna. Inspireras av Skandia Fastigheter som ligger i framkant med lång tradition av både hälso- och hållbarhetsarbete.
Läs caset om Skandia Fastigheter