Skandia Fastigheter

Fokus på hållbarhet hos både medarbetare och kontor

Först i Sverige med en hälsocertifiering på platinanivå som granskar såväl ventilation som stöd vid sjukskrivning, ett starkt engagemang hos medarbetarna och nyrenoverade lokaler med fokus på återbruk. Läs mer och inspireras av ett företag i framkant med lång
tradition av både hälso- och hållbarhetsarbete.

Det kanske inte är just sitt hälso- och hållbarhetsarbete som det stora fastighetsbolaget är kända för, men innanför väggarna finns ett stort engagemang – från såväl ledning som medarbetare – och har funnits länge. Vi har pratat med Marie Lindvall, HR-partner i Stockholm.

Stor frihet med dedikerad hälsobudget


– Vi har alltid haft ett stort fokus på hälsa här. Vi har till exempel alltid haft en hälsoinspiratör och fått en dedikerad hälsobudget som vi, primärt inom HR, har ansvarat för – men styrkan har alltid varit i engagemanget hos medarbetarna. Vi har till exempel en grupp, Hälsopeppen, som bidrar och kommer med förslag där vi använder inte bara deras kreativitet utan också kompetens. Många kan saker som de i sin tur är villiga att  lära ut – vi har till exempel haft både dumplings-kvällar och kvällar där vi skapat blomsterarrangemang. Vi planerar också för en körkväll inom kort, som leds av en av våra kunniga medarbetare.  

Utöver det har vi veckovisa aktiviteter, öppna för alla. Denna vecka är det yoga, ibland är det något mer stillsamt. Vi brukar till exempel promenera till en närliggande kyrka för att delta på “Ligg ner i Hedvig”, där man ligger ner i kyrkbänkarna och lyssnar på orgelmusik. Vi försöker variera och bredda oss hela tiden, i och med att vi alla gillar olika. I våras satsade vi till exempel på golf för att attrahera en målgrupp som sällan deltar på övriga fysiska aktiviteter, säger Marie.

Utbildning och Promasmetoden® som komplement

– Vi kompletterar såklart med utbildning och har bland annat haft föreläsningar om stress, hur hjärnan fungerar och hur man kan jobba med mindfulness i vardagen. Sedan 2020 har vi också haft Promas återhämtningsfåtölj i vår lokal i Stockholm som används dagligen. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda ett sätt att koppla av under arbetstid och den är väldigt uppskattad av medarbetarna.

Först i Sverige med ett hälsocertifikat på platinanivå

För två år sedan erhöll Skandia Fastigheter en hälsocertifiering där de genomgick en gedigen granskning. De som utfärdade certifikatet granskade allt från hur kontoret är utformat – från ljud till vatten-kvalitet till gröna växter, vilorum, ventilation och hur nära man har till bland annat apotek, grönområden och affärer. De tittade också bland annat på vad man ges för stöd vid sjukskrivningar, hur man säkerställer en lagom arbetsbelastning, vad man har för förebyggande försäkringar och hur allt följs upp.

Marie, som var en del av arbetsgruppen, berättar att granskningen görs enligt amerikansk standard och att vi, tack vare svensk arbetslag, redan täcker mycket av de mest basala delarna – men att det ändå var nyttigt.

– Det var en omfattande granskning som tog lång tid, och vi hade en stor arbetsgrupp internt. Det är ett gott betyg för oss som företag att vara först i Sverige med att uppnå platinumnivå, men det är också viktigt att upprätthålla arbetet och följa upp.

Renovering med fokus på hållbarhet och återbruk


När företaget nyligen stod inför valet att antingen byta lokal eller renovera valde de det sistnämnda – med fokus på hållbarhet, även i inredningen.

– Det handlar inte bara om att bygga hållbart, utan också ta hand om det vi har. Istället för att slänga och köpa nytt valde vi därför att fokusera på återbruk och idag är 99% av våra möbler här på vårt Stockholmskontor antingen omklädda eller second hand. Även det lilla är viktigt.

3 tips från Marie

  • 01

    Skapa en hälsosam företagskultur och inspirera uppifrån

    Hos oss finns det ingen prestige i att till exempel jobba övertid eller vara kvar länge på kontoret, det gäller både chefer och medarbetare. Det är viktigt att inspirera uppifrån för att sätta ett gott exempel hos övriga medarbetare och att ha en tydlig förväntan och riktlinjer för arbetstid kontra fritid.

  • 02

    Låt engagemanget komma inifrån

    Det är viktigt att så många som möjligt deltar i aktiviteterna, både för deras välbefinnande och för företagets skull – men det är inte alltid enkelt, vi är trots allt alla olika. Därför måste det bygga på ett engagemang, inifrån. Jag skickade till exempel ut en förfrågan till våra medarbetare, vilket var startskottet för Hälsopeppen. Det är också viktigt att komma ihåg att nyttja kompetensen, som inte är arbetsrelaterad. Många har olika särintressen som de är duktiga på och villiga att lära ut. Det bidrar också till ett större utbud.

  • 03

    Fortsätt utvecklas och var lyhörd

    Att lyssna på medarbetarnas åsikter och engagera dem i det dagliga arbetet är viktigt, men det är också viktigt att följa upp hälsoinsatserna.