Dyster lägesrapport: Hur kan vi vända trenden under 2025?

Hälsofrämjande arbetsplatser

Stresshantering

De senaste åren har vi sett hur medvetenheten kring stress på arbetsplatser och psykisk ohälsa ökar. Fler agerar och prioriterar åtgärder som syftar till att främja återhämtning och skapa en hållbar arbetsmiljö, men trots det visar Försäkringskassans lägesrapport om psykisk ohälsa 2024 en oroväckande toppnotering, där mammor i åldern 30-39 är särskilt utsatta. 

Ännu ett år avslutas med oroväckande siffror: Stressrelaterade sjukskrivningar fortsätter öka i år igen. Bara mellan 2019 och våren 2024 har de stressrelaterade sjukskrivningar ökar med 25%, enligt Försäkringskassans lägesrapport, och de konstaterar dessutom att “kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män”. Det vi kommer fokusera på är dock något som även Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare av rapporten, lyfter – nämligen det positiva. Att utvecklingen går att bryta, bland annat genom förebyggande arbetsmiljöarbete.

– Eftersom vi på Promas arbetar förebyggande med stress känner vi tyvärr till utmaningarna som många arbetsplatser står inför. När det inte finns kompetens eller verktyg för att hantera stressen på jobbet och balansen i vardagen så kan konsekvenserna bli sjukskrivningar. Något som inte bara påverkar den enskilda medarbetaren negativt utan hela arbetsplatsen. Att trenden nu går mot fler sjukskrivningar på grund av stress är tråkiga nyheter. Vi på Promas är en av många aktörer som vill vända kurvan och vi jobbar hårt för att föra upp återhämtningen på agendan, säger Ronnie Persson, VD, Promas.

Framåtblick mot 2025: En möjlighet till förändring

Det är tydligt att något behöver göras och vi på Promas inte bara tror, utan vet, att det går att bryta den negativa trenden. Det kräver dock att arbetsgivare prioriterar frågan och implementerar långsiktiga strategier, med hjälp av experter. Något som vi på Promas, med över 20 år i branschen, märker att allt fler redan gör idag.

– “Balansen mellan arbete och vila är nyckeln till att bryta trenden – och vi på Promas har noterat att allt fler arbetsgivare också insett detta. Det är tydligt att medvetenheten har ökat genom åren, vilket vi inte tror kommer avta. Snarare tvärtom, nu när konjunkturen börjar återhämta sig. Med rätt satsningar kan 2025 bli starten på en positiv utveckling där sjukskrivningarna minskar”, säger Ronnie Persson avslutningsvis.

Vad kan arbetsgivaren göra?

Vi kan nog alla enas om att ingen ska behöva bli sjuk av sitt arbete, men vilka steg kan en arbetsgivare ta för att förebygga detta? Här är några hälsofrämjande åtgärder att börja med:

  1. 1. Kartlägg och ta fram en strategisk plan för ert hälsoarbete
  2. 2. Utbilda chefer och medarbetare på företaget
  3. 3. Uppmuntra fysisk aktivitet
  4. 4. Arbeta med mental återhämtning
  5. 5. Skapa vilrum som ger energi
  6. 6. Ta in en återhämtningsfåtölj på arbetsplatsen
  7. 7. Ha tydliga rutiner för tillgänglighet och sjukdom

Ta hjälp av Promas för att vända trenden 2025

Mycket i vår omvärld är utom vår kontroll, men hur våra medarbetare mår kan vi göra något åt. Vill du vara med och vända trenden 2025? Hör av dig till oss! Vi har hjälpt över 10 000 arbetsplatser under 20 års tid med hjälp av vår metod och positionerar oss som den förebyggande aktören inom återhämtningstjänster. En långsiktig och hållbar metod som bygger på gedigen forskning, där återhämtningsfåtöljen har en central roll.