Mammografienheten på Södersjukhuset

Stort ansvar för både patienter och personal på Europas största mammoenhet

För vissa verksamheter är det viktigare än andra att personalen är återhämtad, men vilken roll i detta har de anställda och vad kan cheferna göra för att skapa rätt förutsättningar?

Södersjukhuset, SÖS, har en av Nordens största akutmottagningar och Europas största mammografienhet med över 100 000 medborgare som kallas varje år. Vi har pratat med Pia Bernthling, tillfällig verksamhetschef på mammoenheten, om utmaningar, krav, återhämtning – och vilken roll Promas spelar på en arbetsplats där människors liv står på spel.

– Vårt arbete är givande, men det är också extremt stressfyllt och påfrestande, inte minst psykiskt. Det handlar inte bara om den ständiga rörelsen och alla möten med människor på daglig basis, utan framförallt vetskapen om att det vi gör faktiskt räddar liv. Då gäller det att ständigt vara påkopplad och vara den bästa versionen av sig själv. Utvilad, återhämtad, närvarande och kanske även mentalt förberedd, något som ofta glöms bort.

Pia, som själv arbetat som specialist på enheten, har alltid varit intresserad av återhämtning och mental träning. När deras enhet fick återhämtningsbonusen förra året, ett statsbidrag för att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg, föll därför valet på Promas.

– Vi har i dagsläget ett rörelserum, men jag vill så gärna att vi tar ännu fler steg. Vi har ett tydligt uppdrag här och gör ett fantastiskt jobb, men för mig är det också viktigt att bygga vidare på allt runt omkring som bidrar till en bra arbetsmiljö. Man kräver ofta så mycket av sina anställda, både när det kommer till prestation och bemötande, men vad gör egentligen vi som chefer för att ge våra anställda rätt förutsättningar för att orka prestera? 

Det vanliga är att vi förväntar oss att både träning och återhämtning ska ske efter jobbet, men jag tror det behöver finnas en balans där. Att ta en paus även på jobbet, för att orka  prestera, men också inte komma hem helt urlakad varje dag, är viktigt för oss. Där har Promas återhämtningsfåtölj kommit att bli ett viktigt hjälpmedel för vår del.

För Pia, som själv alltid önskat en massagestol, var det jackpot när hon hittade en med integrerad mental träning – och personalen verkar känna likadant.

– Ja, återhämtningsfåtöljen är extremt populär, och jag har dessutom varit noga med att ändra arbetsrutiner för att se till att vi verkligen tar de pauser vi behöver. Vi brukar skämtsamt säga att känner vi oss på dåligt humör, eller är trötta och slitna är Promas medicinen för att må bättre. Det gör verkligen mycket att bara få stoppa upp tiden lite grann, och 15 minuter kan man avvara. Jag brukar trycka just på det, att 15 minuter är inget på en dag – för deras egen skull, för att orka, och uppmuntrar till minst två tillfällen i veckan.

– Massagen är underbar, men vi upplever verkligen att det är den mentala träningen som gör den stora skillnaden. Därför rekommenderar jag verkligen det här, i synnerhet när det finns bidrag att söka. Det är ett fantastiskt verktyg för arbetsplatser som våra.

För precis som Pia säger är en arbetsplats inget utan sin personal, och att skapa en miljö som folk faktiskt trivs i, är grunden till allt. Både till önskvärda prestationer på jobbet, men också nöjda medarbetare som efter att de lämnat passet har energi till vardagspusslet.