Capio Vårdcentral Årsta

Motgång blev framgång när Capio vårdcentral i Årsta satsade på personalens välmående

 

I många år kämpade Capio vårdcentral i Årsta mot hög personalomsättning och dålig stämning bland medarbetarna. Men något vände när personalen fick mer inflytande, friskvårdstid infördes och återhämtning på arbetstid prioriterades. 

– Sammanhållningen har varit i fokus, att må bra med varandra. Vi frågar medarbetarna vad de behöver och är lyhörda, säger Sofia Fernandez som är administrativ enhetschef på Capio vårdcentral i Årsta.

Prioriteringen av personalens välmående har pågått under flera år och Capio Årsta skördar nu frukterna av en lyckad satsning på medarbetarnas välmående och hälsa.

Åtgärder som att ta hänsyn till lediga dagar, flexibilitet att byta pass och friskvårdstid varje vecka har bidragit till förändringen. På Capio Årsta finns en hälsoinspiratörsgrupp som organiserar gemensamma aktiviteter som lunchpromenader och yoga. Även löplopp och gruppträningar inspirerar till en hälsosam livsstil och främjar gemenskap bland personalen. Träningsintresset bland medarbetarna bidrar till en positiv kultur där egna initiativ uppmuntras och värderas.

– Men vi gillar att fika också. Det är många här som är gottegrisar. Det kanske inte är så hälsosamt men vi odlar en fin gemenskap i personalrummet under fikastunderna, säger Sofia.

 

Capio Årsta och Promas inledde samarbetet 2019. Då hade Capio Årsta en utmanande period med hög personalomsättning och dålig stämning i gruppen. Samtidigt som återhämtningsfåtöljen kom på plats infördes även friskvårdshalvtimme, en gång i veckan på arbetstid. Det var startskottet på en större satsning på personalhälsan. 

 

Sofia Fernandez Capio Årsta

– Vi har kämpat för att behålla återhämtningsfåtöljen i perioder av nedskärningar, för den är väldigt omtyckt. Möjligheten till återhämtning lyfter vi fram när vi nyanställer, det är bra att veta att vi har den förmånen. Hade vi inte haft återhämtningsfåtöljen hade det nog sett väldigt annorlunda ut här, säger Sofia.

Arbetet på en vårdcentral innebär många möten och kontakter. Återhämtningsfåtöljen ger en möjlighet för avskildhet och vila, ett sätt att koppla bort och ladda batterierna en stund. 

– Vi står och sitter ganska dåligt i våra jobb. Det är jätteskönt att få en lugn stund i återhämtningsfåtöljen och bli knådad. I vårt jobb har vi hela tiden många intryck och mycket kommunikation så återhämtningsfåtöljen är en tillflykt för en stunds välmående, avslutar hon.

Inkludering av personalen i beslutsprocessen har också varit en viktig faktor till förändringen på Capio Årsta. Medarbetarenkäter och medarbetarsamtal används för att mäta den övergripande nöjdheten och identifiera förbättringsområden. Personalens välmående och stressnivåer har varit och är ett prioriterat område och beslut som rör arbetsmiljön tas med hänsyn till medarbetarnas synpunkter och behov.

På Capio Årsta utsågs en grupp medarbetare som ansvariga för att utforma vilorummet för återhämtningsfåtöljen. Sofia var en av de som var med i gruppen som fick en liten budget och helt fria tyglar. En trång förvaringskrubb förvandlades till ett harmoniskt och vilsamt rum. 

  • 01
    1. Ta in medarbetarnas åsikter eller gör som vi – utse en grupp medarbetare som får vara med och utforma rummet. Får medarbetarna vara med och tycka till kommer de troligtvis att använda vilorummet och uppmuntra kollegor till det också.
  • 02

    Dämpa belysningen, det är svårt att slappna av i stark belysning. Dimbara lampor, ljusslingor eller en svagare golvlampa är ett bra alternativ till stark takbelysning.

  • 03

    Ta in mjuka material. Vi hängde upp färdigsydda gardiner på en vanlig gardinspiral som täcker alla väggarna i rummet. Det skapar en ombonad och mjuk känsla.