Krav på vilrum på arbetsplatsen

Återhämtning

Hälsofrämjande arbetsplatser

Är det ett måste att ha vilrum på arbetsplatsen, vad måste finnas i rummet och av vilken anledning? Frågorna är många – vi har svaren!

Är det krav på att ha vilrum på arbetsplatsen?

Ja, det är krav på vilrum på arbetsplatsen – eller åtminstone vilutrymme, beroende på hur många anställda ni är på företaget. Så, var går gränsen och vad säger Arbetsmiljöverket?

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om Arbetsplatsen utformning 82§ står det:

På arbetsplatser ska det finnas, eller gå snabbt att ställa i ordning, ett vilutrymme för tillfällig, ostörd och liggande vila.

Allmänna råd: Exempel på när vilutrymmet kan behöva vara utfört som ett särskilt vilrum är då fler än 50 personer samtidigt sysselsätts inom samma område. I närheten av vilutrymmet bör det finnas toalett.

Med andra ord – är ni fler än 50 anställda, där majoriteten jobbar på plats, ska det finnas ett dedikerat vilrum anpassat för tillfällig vila, vid till exempel illamående eller huvudvärk.

Vilka positiva effekter finns det?

Bortsett från lagkrav, bör vilrum ses som en tillgång som kan ha många fördelar för både arbetsgivare och anställda. Det bidrar till att skapa en tillfredsställande arbetsmiljö och främjar möjligheterna till återhämtning. Något som i sin tur kan hjälpa till medarbetarna sänka stressnivåerna, öka produktiviteten, kreativiteten och trivseln – och i det långa loppet skapa en bättre arbetslivsbalans, hållbar arbetsmiljö och minska sjukskrivningarna. Bra, va?

Med alla de positiva effekterna i åtanke bör inte heller rummet som något nödvändigt ont, utan också uppmuntras, investeras i och prioriteras. Så hur gör man det – och vad måste finnas i det?

Inred ett vilrum – 3 tips från oss!

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om Arbetsplatsen utformning 108§ ska en vilplats vara bekväm, ostörd och ha sådan storlek att det går att vila liggande. Den ska också ha lämplig inredning och utrustning.

 

Hur skapar man ett utrymme där medarbetarna trivs och som ger energi? Här är våra tips!

 

 • 01

  Färg och ljussättning gör hela skillnaden

  Rätt färgval och ljussättning har en kraftfull förmåga att påverka atmosfären och känslan. Blått, grönt och pastelltoner kan bidra till att skapa en känsla av lugn och harmoni. Och du, det behöver inte alltid handla om en helrenovering! Investera i textilier, gröna växter, mörkläggningsgardiner och belysning som kan anpassas.

 • 02

  Gör det bekvämt och minimera störande element

  Att faktiskt kunna ligga ner, antingen på en säng eller soffa är en förutsättning men glöm inte att det också ska vara bekvämt, på riktigt. Välj sköna möbler och glöm inte att lägga till texturer! Mjuka kuddar, filtar och mattor bidrar till en ökad komfort – och håll det rent och organiserat! Rummet är inte ett förråd, även om ni har begränsat med utrymmen i övrigt.

 • 03

  Investera i en återhämtningsfåtölj

  Återhämtningsfåtöljer är perfekta för vilrum! Med Promas Recovery Edition får medarbetarna möjligheten att komma ned i varv och samla energi så det räcker hela dagen – på bara 15 minuter! Kombinationen av mental träning, integrerad i återhämtningsfåtöljen, och avslappnande massage bidrar dessutom till en så kallad aktiv vila. Det är då man bränner minst energi och gör en effektiv återhämtning. 

  Vår återhämtningsfåtölj Promas Recovery Edition är en unik svensk innovation, framtagen i nära samarbete med forskarna Lars-Eric Uneståhl och Kerstin Uvnäs Moberg. Den är anpassad efter de behov av återhämtning som finns på svenska arbetsplatser idag.

 • 04

  Håll det rent

  Ytor som vilrum glöms ofta bort, men om medarbetarna ska trivas men också hålla sig friska är det viktigt att inte bara hålla rummet organiserat, utan också rent och fräscht. Med vår desinfektionsspray, framtagen för återhämtningsfåtöljen, kan ni eliminera 99,9% av alla bakterier, virus, svampar och mögel. 

Vill du veta mer?

Vår affärsidé har aldrig byggt på snabba lösningar. Istället vill vi skapa en långsiktig och hållbar metod som bygger på gedigen forskning, där återhämtningsfåtöljen spelar en central roll. I dagsläget positionerar vi oss som den föregående aktören inom återhämtningstjänster och har under 20 års tid hjälpt över 10 000 arbetsplatser. Vill ni veta vad vi kan göra för er? Hör av dig!