Attendo Maria Winkvist

Engagemang och omtanke – för både personal och boende

För äldreboendet Attendo Maria Winkvist är ambitionen att erbjuda varje individ möjligheten att fortsätta leva det liv man vill, trots att man bor på ett äldreboende – men för att göra det krävs personal som faktiskt orkar. Maria Winkvist har tagit hjälpt av Promas för att stärka sin.

Vi vet att branscher som är i störst behov av återhämtning också är de branscher som oftast har svårast att hinna med det. Äldreomsorgen är inget undantag, och år efter år kommer alarmerande rapporter om personal inom vård- och omsorgsbranschen som går på knäna.

Så, hur möjliggör man tid för återhämtning i en verksamhet som aldrig sätts på paus och vad händer om man faktiskt gör det? Vi har pratat med Ingela Unosson, konceptansvarig på Maria Winkvist, som har varit delaktig i att ta in Promasmetoden på deras arbetsplats.

– Vi älskar det vi gör, men det går inte att komma ifrån att det är långa och tunga dagar som är påfrestande både psykiskt och fysiskt. Vi består av fyra demensavdelningar och två somatiska avdelningar som arbetar dygnet runt, och ibland är arbetspassen 12 timmar långa. Det går inte att bara gå iväg eller ta en friskvårdstimme när det behagar, därför passar Promas oss som handen i handsken. 15 minuter i återhämtningsfåtöljen kan alla avvara.

Ingela kom först i kontakt med Promas när hon och två kollegor innan pandemin fick möjligheten att gå hälsoinspiratörsutbildningen. Sedan dess har Promas och Promasmetoden varit en given del av deras vardag, som inneburit att de har kunnat erbjuda sina anställda en naturlig plats för att kraftsamla och fylla på med energi. Något som behövs när ambitionerna är så höga.

– Attendo erbjuder olika inriktning, och vi på Maria Winkvist har inriktningen sport och spa, där jag som konceptansvarig ansvarar för alla aktiviteter – och det är många. Vi försöker dagligen sätta guldkant på vardagen, vilket kan vara allt från spabehandlingar och rörelse, till fredagsdrinken, quiz och shower.

Bara för att man är dement betyder det inte att man ska sluta leva! Det är en bra arbetsplats på det viset, men det kräver också att vi samtliga i personalstyrkan, har både lust och ork att göra allt det här.

– Jag utgår ifrån att alla inom vården vill göra allt för att de boende ska trivas, men är man sönderstressad, energilös och utarbetad är det svårt att hitta gnistan. Som tur är behöver vi inte påminna våra anställda att använda återhämtningsfåtöljen. De älskar den och att de kan få en lugn stund för sig själva där de kan återhämta sig, både fysiskt och mentalt.

Vi har ordnat ett inrett rum, med mattor, belysning som går att dämpa och musik för den som hellre njuter av det – och det är alltid någon där. Vi har till och med infört ett bokningssystem.

Ingela betonar även vikten av att ha kvar energi efter jobbet – till familj, vänner och vardagspusslet, med allt vad det innebär. Promas korta pauser som tillför energi för hela dagen, har varit en viktig del i det, men Ingela arbetar också kontinuerligt med att försöka inspirera sin personal i vardagen, genom att hitta små utmaningar som kan göra stor skillnad.

– Ja, vi försöker ha en hel del utmaningar i vår personalgrupp, på en nivå som passar oss. Det kan handla om allt från att inte ta hissen, faktiskt få i sig tillräckligt med vatten varje dag eller ta med en sak till jobbet från helgens utomhusvistelse. Inspirera till en mer hälsosam tillvaro, både på och utanför jobbet, utan att för den sakens skull göra det för svårtillgängligt.

Vi på Promas inspireras i alla fall av arbetet Attendo Maria Winkvist gör, både för personal och boende, och är glada att få vara med och bidra!

Personalen hos oss älskar återhämtningsfåtöljen och att de kan få en lugn stund för sig själva där de kan återhämta sig, både fysiskt och mentalt.