Ont i ryggen? Stress kan vara anledningen

Återhämtning

Stresshantering

Rygg, nacke och axlar är utsatta områden och ont i ryggen är ett vanligt problem som kan drabba vem som helst. Orsakerna till ryggsmärtan kan vara många och ibland svåra för en själv att fastställa. Felaktig ergonomi, dålig hållning, svaga muskler, överbelastning och framför allt stress är några vanliga orsaker. Faktum är att stress kan förvärra ryggsmärta på flera sätt.

Vill du veta mer om stress och ryggsmärta? I denna artikel går vi igenom fysiska och psykiska varningssignaler samt 5 tips på vad du kan göra själv vid ryggont av stress.

Jobbrelaterad stress kan påverka både fysiskt och psykiskt

Smärta och stress är två olika saker men i många fall kan de vara intimt sammankopplade. Stress är i sig en kraft som får oss att prestera i situationer som kräver extra ansträngning. Vid kortvarig stress återhämtar sig kroppen och musklerna slappnar av igen. Men vid långvarig stress, utan återhämtning och vila, är kroppen ständigt alert och överstimulerad. Det leder till ökad spänning i musklerna, vilket i sin tur kan resultera i ökad smärta och obehag, särskilt i områden som rygg, nacke och axlar. Även om smärta i rygg och nacke inte alltid orsakas direkt av stress, kan det vara en obehaglig följd. Var uppmärksam på varningssignalerna, läs mer om dem i vår artikel tecken på farlig stress. Dessa varningssignaler kan vara både fysiska och psykiska.

Fysiska varningssignaler

  • Muskelspänningar och stelhet
    En av de tidigaste och tydligaste signalerna på stress är muskelspänningar. När kroppen är konstant stressad, blir musklerna i rygg, nacke och axlar spända, vilket leder till stelhet och smärta. Detta sker eftersom kroppen förblir i ett ”beredskapsläge” utan tillräcklig återhämtning.
  • Huvudvärk och migrän
    Spänningshuvudvärk är ofta en följd av stress, speciellt när muskelspänningarna i nacke och axlar sprider sig till huvudet. Denna typ av huvudvärk kan bli en daglig plåga och försämra både arbetskapacitet och allmänt välmående.
  • Andningsproblem och tryck över bröstet
    Stress påverkar också andningen, och många upplever en ytligare andning under stressiga perioder. Detta kan göra att bröstkorgen och musklerna runt ryggraden arbetar hårdare, vilket kan leda till ytterligare spänningar och ryggsmärtor.
  • Försämrad hållning och ergonomi
    Under stressiga perioder kan man omedvetet adoptera dåliga hållningsvanor, som att sjunka ihop framför datorn eller spänna axlarna. Detta leder till en felbelastning av ryggmusklerna, vilket över tid kan resultera i smärtor i ryggen och nacken. Felaktig ergonomi under längre perioder förvärrar ofta dessa symptom.

Psykiska varningssignaler

  • Koncentrationssvårigheter och minnesproblem
    Långvarig stress kan påverka din förmåga att koncentrera dig och minnas saker. Du kanske märker att du ofta glömmer uppgifter eller har svårt att hålla fokus under arbetsdagen. Detta kan i sin tur skapa ytterligare frustration och stress.
  • Känsla av överväldigande och otillräcklighet
    Om du ständigt känner dig överväldigad av krav, både på jobbet och privat, kan det vara ett tecken på att stressen är på väg att ta över. Denna känsla kan förvärras om du upplever att du inte räcker till eller att du inte får det stöd du behöver från dina kollegor eller chefer.
  • Humörsvängningar och irritabilitet
    Stress påverkar humöret och kan leda till en ökad känsla av frustration och irritation, särskilt när små problem börjar kännas oöverstigliga. Du kan känna dig kortare i tonen eller märka att du reagerar starkare på situationer som du tidigare hanterade utan problem.
  • Sömnproblem och ångest
    Stress gör det svårare att varva ner, vilket leder till att sömnproblem som insomni eller tidigt uppvaknande blir vanliga. Ångest kan också utvecklas, vilket gör det svårt att slappna av och återhämta sig. Detta påverkar inte bara sömnen utan även ditt humör och din förmåga att hantera vardagliga utmaningar.
  • Känsla av meningslöshet och bristande motivation
    När stressen är överväldigande kan du känna att ditt arbete eller dina dagliga uppgifter saknar mening, vilket leder till brist på motivation och driv. Detta kan påverka din arbetskapacitet och ditt välmående i stort.

Genom att vara medveten om dessa psykiska och fysiska varningssignaler och agera tidigt kan du förhindra att stressen eskalerar och påverkar din rygghälsa ytterligare.

Fem tips på vad du kan göra vid ryggont av stress

Ryggont påverkar ens livs- och arbetssituation både fysiskt och psykiskt men det finns hjälp att tillgå och det går att lindra eller bli av med smärtan. Man ska inte gå runt med långvarig smärta pågrund av stress. Har du ont i ryggen på grund av stress och det påverkar dig själv och din omgivning, sök hjälp av vården – läkare eller sjukgymnast

  • 01

    Dra ner på tempot – Att försöka göra flera saker samtidigt kan öka stressnivåerna. Genom att fokusera på en uppgift i taget minskar du den överväldigande känslan och kan lättare hålla stressen under kontroll. Att våga säga nej är också viktigt för att undvika överbelastning. Genom att prioritera och strukturera dina dagliga uppgifter kan du frigöra tid för dig själv, vilket är avgörande för din egen hälsa och välmående. Kom ihåg att du inte alltid behöver vara tillgänglig för alla – sätt gränser och ta hand om dig själv först.

  • 02

    Hitta sätt att hantera stress – Yoga, meditation eller mindfulness kan vara till stor hjälp för att minska ryggsmärta. Promas återhämtningsfåtölj är framtagen för återhämtning på jobbet. Kombinationen av mental träning och massage ger dig 15 minuters optimal återhämtning. Huvudet och tankarna får koppla av en stund och de speciellt utsatta muskelgrupperna på baksidan av kroppen får en individanpassad massage.

  • 03

    Var medveten om din hållning – Att ha en god hållning är avgörande för att undvika ryggproblem, särskilt när du spenderar långa timmar sittande eller stående. Försök att alltid vara medveten om din hållning, både när du sitter och står. En ergonomisk stol som stöder ländryggen och ett höj- och sänkbart skrivbord kan hjälpa dig att undvika att sjunka ihop eller spänna axlarna när du arbetar vid datorn. Det är också bra att ta regelbundna pauser för att sträcka på sig och röra på kroppen, så att musklerna inte stelnar och belastningen på ryggen minskar.

  • 04

    Träna regelbundet – Regelbunden träning är en viktig nyckel till att förebygga och lindra ryggsmärta. Genom att stärka musklerna i ryggen förbättrar du kroppens hållning och stabilitet, vilket minskar belastningen på ryggraden. Samtidigt kan ökad flexibilitet i muskler och leder bidra till att minska spänningar och stelhet, vilket gör att du lättare kan hantera vardagliga rörelser utan obehag. Genom att integrera både styrketräning och stretchövningar i din rutin kan du på ett effektivt sätt stödja en frisk och smärtfri rygg.

  • 05

    Få tillräckligt med sömn – Sömn är kroppens naturliga återhämtningsprocess och spelar en stor roll för både fysiskt och mentalt välmående. Under natten får musklerna chans att vila och repareras, vilket är avgörande för att undvika smärtor och stelhet i ryggen. Att få mellan 7 och 8 timmars sömn varje natt är optimalt för att ge både kropp och hjärna den återhämtning de behöver för att fungera på bästa sätt.

Av Redaktionen

Publicerad 2024/11/01