Hur återhämtning leder till starkare affärsresultat
Återhämtning

Visst låter det lite bakvänt; att fler pauser skulle göra er mer lönsamma? Men faktum är att företag som ger plats för återhämtning ofta ligger steget före. Det märks i produktiviteten, i samarbetet och inte minst på den viktiga sista raden.
Människor som mår bra presterar bättre. Så enkelt är det. Och det behöver inte kosta skjortan. Tvärtom! Att investera i aktiv återhämtning kan det vara en av de smartaste investeringarna ni gör.
Vad menar vi egentligen med återhämtning?
Återhämtning är inte detsamma som att slappa i soffan (även om det kan vara härligt ibland). Det handlar om att ge kroppen och hjärnan chans att landa, samla kraft och hitta tillbaka till fokus. En liten mental omstart, helt enkelt.
Det kan ske på många sätt. Några minuter i tystnad, en guidad övning, ett skönt fysiskt avbrott eller bara att få andas ut utan krav. Ju oftare vi får de stunderna, desto bättre funkar vi i vardagen.
När stressen kostar mer än ni tror
Stressrelaterade sjukskrivningar har nått rekordnivåer i Sverige. Under våren 2024 var över 45 000 personer sjukskrivna på grund av stress, en ökning med 25 procent jämfört med 2019. Kostnaden för sjukpenning kopplad till stressrelaterade diagnoser uppgick till 9,2 miljarder kronor under 2023 .
Det är inte bara sjukskrivningarna som påverkar ekonomin. Stress leder också till minskad produktivitet, ökad personalomsättning och sämre beslutsfattande. Som du förstår har alla dessa faktorer en negativ påverkan på företagets lönsamhet.
Återhämtade människor gör bättre jobb
När medarbetare får tillräcklig återhämtning ökar deras kapacitet att leverera. Fokus förbättras, närvaron stärks och det uppstår mer utrymme för nyfikenhet, innovation och ansvarstagande. Förutom att det har direkt påverkan på arbetsresultatet, så bygger det också starka relationer mellan medarbetarna.
Så här skapar ni mer återhämtning på jobbet
Det behöver inte vara avancerat att komma igång. Små insatser kan göra stor skillnad. Här är några beprövade sätt att komma igång:
- Inför korta återhämtningsstunder mitt på dagen, gärna guidade.
- Skapa zoner där det är okej att vara tyst och landa en stund.
- Ta bort möten där inget egentligen behöver sägas.
- Uppmuntra ledare att själva prioritera vila (det smittar).
- Använd tekniken till hjälp, t.ex påminnelser, verktyg och ljudfiler.
Kom ihåg att det inte handlar om att jobba mindre, utan att få bättre effekt av tiden ni faktiskt jobbar.
Exempel från andra arbetsplatser
Flera arbetsplatser har hittat egna sätt att skapa utrymme för återhämtning under arbetsdagen. Ett konkret exempel är Hummelkläppen redovisning. De märkte att återhämtning ofta föll bort under intensiva perioder, trots att de jobbade aktivt med hälsa på arbetsplatsen.
För att lösa det:
- Införde de Promas återhämtningsfåtölj i kontorslandskapet
- Lät de personalen boka tid via en enkel kalender
- Uppmuntrade de aktivt användning av fåtöljen både för att ladda energi, minska stress och stärka fokus
Resultatet? Mer energi på kontoret, ökad trivsel och ett starkare arbetsgivarvarumärke.
Promasmetoden – för både hjärta och resultat
På Promas är vi specialister på återhämtning och mental träning på arbetsplatsen, och vi har tagit fram det vi kallar för Promasmetoden. Den här forskningsbaserade metoden bygger på att kombinera fysisk vila med guidad mental träning, allt för att skapa bättre förutsättningar för prestation, fokus och hållbar utveckling.
Med Promasmetoden får ni en konkret struktur att hålla er till, för att återhämtning inte ska hamna i mjuka fluff-kategorin. Ni får verktyg för att följa upp, se resultat över tid och förstå hur återhämtningen faktiskt påverkar både medarbetarna och organisationen som helhet.
För när återhämtning får en självklar plats på jobbet, får både människor och affären bättre chans att blomstra.