Stress på jobbet – och hur du kan hantera det

Hälsofrämjande arbetsplatser

Självledarskap

Stresshantering

Det finns olika typer av stress och i många fall är det inte farligt. Det är bristen på återhämtning som i förlängningen kan vara skadlig. I många jobb ökar arbetsbelastningen i perioder, exempelvis brukar tiden innan ett bokslut eller semester vara sådana perioder. Om man vet att sådana perioder närmar sig går det att förbereda på olika sätt, inte minst mentalt. Stressiga perioder kan även uppstå spontant. Men det är inte förrän stressen blir långvarig och återhämtningen uteblir som stress faktiskt blir skadligt för oss.

I denna artikel tar vi ett grepp om det ständigt aktuella ämnet stress: vilka orsaker det finns till stress, vilka konsekvenser stress kan ge, och hur man kan arbeta förebyggande med stress på jobbet.

Orsaker till stress

Vad som utlöser stress och vilka trösklar man har är högst individuellt. Faktorer på jobbet men även privat påverkar hur vi mår och vilken stressnivå vi har i kroppen. På arbetsplatsen är det bra att ha en dialog om hur man mår och känner sig. Det är också viktigt att ha koll på kollegorna och stämma av om något inte är som det ska, särskilt om man märker att någon på jobbet är lite ur gängorna. Här är en lista över signaler som man bör vara uppmärksam på:

  • Sömnstörningar
  • Försämrat minne, koncentrationsförmåga och ökad känslighet för sinnesintryck
  • Sämre återhämtningsförmåga, trötthet och låg energi
  • Starka känsloreaktioner, som att bli lätt irriterad, gråta lätt och känna sig nedstämd och orolig
  • Svårigheter att hantera krav och tidspress, vilket kan leda till att man missar deadlines
  • Värk i olika delar av kroppen som nacke, axlar och rygg, spänningshuvudvärk, ont i magen eller yrsel
  • Påverkat hjärta och immunförsvar som kan leda till ökad sjukfrånvaro
  • Förändrat socialt liv

Källa: Hjärnfonden

Vill du läsa mer om signaler vid stress? Fördjupa dig i vår artikel om tecken på farlig stress.

 

Konsekvenser av stress

Man ska alltid ta stressrelaterade besvär på allvar, för konsekvenserna av långvarig stress kan bli allvarliga. Det kan i förlängningen leda till utmattning och utbrändhet som kan ta lång tid att återhämta sig från. När man upplever varningssignaler för utbrändhet är det viktigt att ta dem på allvar och söka hjälp från sjukvården. Även när man har återhämtat sig från en utmattning kan man vara extra påverkansbar, så var uppmärksam på situationen.

Vad gör man på arbetsplatsen när en medarbetare blir sjukskriven? Oavsett om man täcker upp med en vikarie eller omfördelar arbetsuppgifter så blir det extra belastning på befintliga personalen. Avbräck i de vanliga jobb-rutinerna påverkar alla, både chefer och kollegor. Därför strävar man ofta efter en liten personalomsättning där alla har lagom mycket att göra och trivs på jobbet. Vi på Promas brukar kalla det hälsoekonomi på jobbet. Det handlar framförallt om två saker:

  • Att medarbetare på arbetsplatsen kan jobba med 100% av sin kapacitet. Det hänger ihop med hur man mår och om det finns tid för återhämtning så att man kan prestera på topp.
  • Att få ihop personalgruppen och hålla personalomsättningen på en bra nivå är viktigt för hälsoekonomin på arbetsplatsen. Bortfall av personal på grund av sjukskrivning kan i längden påverka hela arbetsplatsen. Det tar tid att lära upp en vikarie och om arbetsuppgifter fördelas om kan det innebära mer nya arbetsuppgifter för den befintliga personalen.

Hälsoekonomi påverkar även samhället i stort. Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa står för mer än hälften av alla sjukskrivningar. Försäkringskassan betalade under 2022 ut 39,5 miljarder i sjukpenning och största delen gick till stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner.

Källa: försäkringskassan.se

Förebygga stress på jobbet

Sjukskrivningar kostar samhället, arbetsplatsen och inte minst den drabbade individen. Det är viktigt att arbeta för att förebygga stress på arbetsplatsen. Här är tre viktiga faktorer för att arbetsplatsen ska bli mer hälsosam:

  • Återhämtning är A och O. Skapa förutsättningar för återhämtning. Beroende på hur vårt arbete och vår fritid ser ut är behovet av återhämtning olika. Är arbetet fysiskt aktivt behövs kanske en lugnare återhämtning som att vila eller läsa en bok. Om arbetet består av mycket stillasittande är en aktiv återhämtning som fysisk träning eller socialt umgänge bättre. Oavsett vilket arbete man har så mår alla bra av raster och pauser under ett arbetspass, samt en god natts sömn. Läs vår artikel om Mikropauser för att få fler tips på hur man kan ta tillvara på tiden mellan arbetsuppgifter.
  • Meningsfullt arbete och lagom arbetsbelastning. Ett arbete som känns meningsfullt och som vi har inflytande över påverkar vår hälsa positivt. Vi har ett behov av att förstå varför vi gör något och vilken betydelse det har. Ett sätt att öka känslan av meningsfullhet på arbetsplatsen är att tydliggöra verksamhetens syfte och mål för alla.
  • Skapa en kultur där dialog och stöttning är en naturlig del av arbetslivet. En arbetsplats som har ett stödjande klimat med bra bemötande kollegor emellan, och där olikheter uppskattas och accepteras hjälper till att skydda mot stress. I en sund kultur vågar medarbetarna be om hjälp, säga nej och be om feedback. Att ha roligt tillsammans bidrar också till det sociala stödet.

Källa: sundarearbetsliv.se

  • 01

    Återhämtning är A och O. Skapa förutsättningar för återhämtning. Beroende på hur vårt arbete och vår fritid ser ut är behovet av återhämtning olika. Är arbetet fysiskt aktivt behövs kanske en lugnare återhämtning som att vila eller läsa en bok. Om arbetet består av mycket stillasittande är en aktiv återhämtning som fysisk träning eller socialt umgänge bättre. Oavsett vilket arbete man har så mår alla bra av raster och pauser under ett arbetspass, samt en god natts sömn. Läs vår artikel om Mikropauser för att få fler tips på hur man kan ta tillvara på tiden mellan arbetsuppgifter.

  • 02

    Meningsfullt arbete och lagom arbetsbelastning. Ett arbete som känns meningsfullt och som vi har inflytande över påverkar vår hälsa positivt. Vi har ett behov av att förstå varför vi gör något och vilken betydelse det har. Ett sätt att öka känslan av meningsfullhet på arbetsplatsen är att tydliggöra verksamhetens syfte och mål för alla.

  • 03

    Skapa en kultur där dialog och stöttning är en naturlig del av arbetslivet. En arbetsplats som har ett stödjande klimat med bra bemötande kollegor emellan, och där olikheter uppskattas och accepteras hjälper till att skydda mot stress. I en sund kultur vågar medarbetarna be om hjälp, säga nej och be om feedback. Att ha roligt tillsammans bidrar också till det sociala stödet.

     

Av Redaktionen

Publicerad 2024/08/14