Trött på jobbet

Återhämtning

Stresshantering

Känner du dig trött, oengagerad och omotiverad på jobbet? Du är inte ensam. Att känna dippar under arbetsdagen, uppleva trötthet både under och efter arbetspasset och sakna motivation är inte ovanligt, men det finns sätt att hantera detta på. Ta del av våra tips!

Åtgärder under arbetsdagen

Att känna sig utmattad och uppleva dippar ibland, särskilt på eftermiddagen, är inte ovanligt. Vår sömnkvalitet, kostvanor, arbetsbelastning och andra yttre faktorer kan alla påverka vår energinivå. Om dipparna, tröttheten och bristen på  motivation däremot blir en återkommande företeelse kan det utgöra ett problem. Här är 6 tips på åtgärder under arbetsdagen som kan ge dig energi tillbaka, minska tröttheten och öka motivationen:

 • 01

  Energigivande återhämtning

  Många av oss vet att man måste återhämta sig för att återfå energi, däremot är det inte lika många som känner till att det finns olika typer av återhämtning – där vissa är betydligt mer effektiva än andra, framförallt en så kallad aktiv vila. Det är nämligen under en aktiv vila som man bränner som minst energi och gör en effektiv återhämtning.

  Visste du att kombinationen av mental träning och avslappnande massage i vår återhämtningsfåtölj ger användaren just det – en aktiv och energigivande återhämtning? I den kan du komma ned i varv och samla energi så att det räcker hela dagen – på bara 15 minuter.💡

 • 02

  Träning och promenader

  Att rörelse och träning överlag för med sig positiva effekter kommer inte direkt som en nyhet. Det är en perfekt aktivitet för att få energi tillbaka, och den behöver inte alltid vara intensiv. En promenad i den friska luften kan faktiskt räcka lång väg och återställa energinivån på ett sätt som få andra aktiviteter kan matcha!

  Tips! Gör det till vana att ta en lugn och tyst promenad under lunchpausen – hellre 5 minuter än ingenting alls. 💡

 • 03

  Näringsrik kost och mellanmål

  Vad vi väljer att äta spelar stor roll för vårt välbefinnande, på både kort och lång sikt, men också för vår energinivå under dagen. Om du ofta upplever att du är trött – se över dina kostvanor! Äter du en näringsrik och balanserad kost eller har du fastnat i en negativ spiral av snabba kolhydrater och socker? Fyller du på mellan huvudmålen? Ett näringsrikt mellanmål kan nämligen hjälpa dig upprätthålla energinivåerna, förhindra blodsockerdippar och hungerkänslor samt främja ett mer stabilt humör och en bättre prestationsförmåga under dagens gång.


  6 enkla och näringsrika mellanmål för att öka energinivåerna! 💡

  • Lite nötter och torkad frukt
  • Frukt och bär – kanske i en smoothie?
  • Kvarg eller keso
  • Fullkornsbröd toppat med valfritt protein
  • Proteinbar eller proteinshake
 • 04

  Power nap

  En tupplur gör susen – det finns det forskning som visar! Men det beror såklart på när, hur och hur länge. Enligt professor vid Stressinstitutet, Göran Kecklund är “en powernap ett utmärkt sätt att bli av med eftermiddagssvackan”, men den får inte bli för lång för då kan den ha motsatt effekt. Att vila tillräckligt länge är en konst i sig, men det går att lära sig. Precis som med allt annat handlar det om att få in en bra rutin.

  Har ni rätt förutsättningar på er arbetsplats för att faktiskt vila och ta en powernap? Läs vår artikel om vilrum på arbetsplatsen – och få inspiration till att skapa ett där medarbetarna faktiskt trivs och kan koppla av!💡

 • 05

  Medveten närvaro

  Medveten närvaro, mindfulness, är en effektiv metod för att hantera stress och sina egna känslor och reaktioner. Metoden, som i grund och botten handlar om att fokusera på det man känner och upplever i stunden används bland annat inom sjukvården.

  1177 kan du få mer information om metoden och tips på övningar! Det finns också ett gäng appar, många kostnadsfria, som kan hjälpa dig. 💡

   

Ta tag i din situation på lång sikt

Hjälper inte mellanmålet heller? Ovan nämnda, kortsiktiga åtgärder, kan hjälpa ibland, andra gånger behöver man däremot utvärdera sin situation – grundligt – för att verkligen hitta orsaken till tröttheten som man upplever på och efter jobbet.

 • Se över dina sömnrutiner
 • Rör på dig regelbundet – det finns en träningsform för alla
 • Hitta och träna på dina återhämtningsbeteenden. Läs mer!
 • Börja göra näringsrika matlådor och hitta mellanmål som passar dig
 • Spendera mer tid utomhus
 • Sätt tydliga gränser mellan jobb och fritid

När är det dags att gå vidare?

Upplever du fortfarande en känsla av trötthet och brist på motivation på jobbet, även efter att ha testat olika metoder? Då kan det vara dags att överväga att gå vidare! Ibland är det inte våra rutiner, beteenden eller kostvanor som orsakar vår utmattning, utan själva arbetsplatsen. Vi förstår att detta kan vara en stor omställning, men kom ihåg – hälsan är det viktigaste du har!

Vill du ha hjälp av experter?

Vår affärsidé har aldrig byggt på snabba lösningar. Istället vill vi skapa en långsiktig och hållbar metod som bygger på gedigen forskning, där återhämtningsfåtöljen spelar en central roll. I dagsläget positionerar vi oss som den förebyggande aktören inom återhämtningstjänster och har under 20 års tid hjälpt över 10 000 arbetsplatser. Vill ni veta vad vi kan göra för er?