Enkla hälsoaktiviteter på arbetsplatsen

Hälsofrämjande arbetsplatser

Att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen kräver ett långsiktigt, dedikerat, arbete och kan handla om allt från struktur och strategi till villkor och trygghet – men det är också viktigt att inte glömma bort de vardagliga hälsoaktiviteterna på jobbet, som skapar engagemang hos medarbetarna och kan hjälpa till att införliva nya rutiner.

Vi tipsar om några enkla hälsoaktiviteter på jobbet som kan hjälpa er att komma igång!

 • 01

  Utbilda en hälsoinspiratör

  Allt blir lättare om man har en utsedd person för uppdraget. En hälsoinspiratör på jobbet kan ha som uppdrag att ta initiativ till hälsofrämjande aktiviteter och hjälpa medarbetarna att ta ansvar för sin egen hälsa. Det kan vara allt från att organisera lunchpromenader eller träningspass till att föreslå nya hälsoaktiviteter på arbetsplatsen och hålla i utbildningar. Helt enkelt att främja ett hälsosamt arbetsklimat!

 • 02

  Massage och återhämtning

  Massage är ett utmärkt sätt att ta en paus från arbetet och återhämta sig, som hjälper till att minska stress och återställa balansen, vilket i sin tur kan förbättra arbetsprestationen. På arbetsplatser med en återhämtningsfåtölj är det enkelt för anställda att ladda sina batterier, ta en avslappnande paus och få ett välbehövligt tillskott av oxytocin, kroppens eget må-bra-hormon.

 • 03

  Fysisk träning

  Det är ingen hemlighet att fysisk träning hjälper till att förbättra hälsan på arbetsplatsen. En daglig träningsrutin kan förbättra prestationen och öka välbefinnandet, och det behöver inte alltid handla om att lyfta vikter på gymmet eller springa milen. Håll det enkelt! Det finns många olika träningsformer som är lätta att genomföra under arbetsdagen.

  • Passa på att ta raska promenader tillsammans med kollegorna på lunchen
  • Använd en balansplatta när du står vid ditt skrivbord
  • En yoga- eller stretching-paus på jobbet gör under för både kropp och sinne, och det finns många som tar 5-10 minuter. Gör det till en daglig rutin!
  • Utforma hälsoutmaningar på jobbet, som stegtävlingar eller liknande
 • 04

  Mental träning

  Precis som kroppen behöver även hjärnan sin dagliga motion. Mental träning är ett annat bra sätt att öka koncentrationen och produktiviteten, genom att fokusera på positiva tankar och lösningar.

  I Promas återhämtningsfåtölj finns program för mental träning, framtagna av experter, som på bara 15 minuter bland annat ökar medarbetarnas förmåga att hantera stress, förbättrar deras kognitiva förmåga och stärker självkänslan.

 • 05

  Aktiv vila

  Det är viktigt att då och då ta ett avbrott från arbetet och ladda dig själv med extra energi. På så sätt orkar du hela arbetsdagen bättre och får energi över efter jobbet – till t ex träning eller annat som får dig att må bra. Den mest effektiva sättet är en s k aktiv vila. Det uppnås när du i ett avslappnad tillstånd fokuserar på en enda sak, så som du gör i Promas återhämtningsfåtölj. Får du till det ett par gånger i veckan, bygger du upp en motståndskraft som räcker över tid.

Promasmetoden är en långsiktig investering i hälsa

En hälsofrämjande arbetsplats har en mängd positiva effekter. Enkla aktiviteter och utmaningar i all är, men som vi nämnde inledningsvis är medarbetarnas hälsa och välmående ett långsiktigt arbete, som inga snabba engångslösningar råder bot på. Därför kan Promasmetoden vara ett värdefullt verktyg att investera i för att förbättra medarbetarnas hälsa och välbefinnande.

Tre avgörande pusselbitar i att må bra på jobbet är nämligen återhämtning, kompetens och uppföljning. Vår egenutvecklade återhämtningsfåtölj är kanske ansiktet utåt för metoden, men med Promasmetoden får du så mycket mer – allt från utbildningar av experter på återhämtning till uppföljning som på ett tydligt sätt visar effekten av era hälsoaktiviteter på arbetsplatsen, och därigenom kan motivera till ett ännu större engagemang.

Vill du veta mer?

Av Redaktionen

Publicerad 2023/04/14