Vad är mental träning?

Mental träning

Mental träning är en välbeprövad metod för att stärka vår mentala förmåga. Vi höjer inte bara vår självkänsla och prestation, utan skapar även inre harmoni och bättre balans i livet. Genom att kombinera avslappning med koncentration skapar vi sakta men säkert en buffert mot stress och en känsla av lugn och kontroll. När vi befinner oss i ett tillstånd av muskulär avslappning öppnas även möjligheten att påverka oss själva på ett djupare, mentalt plan. Härifrån kan vi i lugn och ro visualisera våra framsteg och mål. Denna form av mental repetition lagras sedan som minnen av framgång i hjärnan och nervsystemet, ger oss en mer positiv attityd och gör det lättare att se möjligheter framför hinder.

Mental träning och personlig utveckling

Mental träning handlar i grund och botten om att frigöra sin fulla potential och har en mängd användningsområden. Beteendeförändringar som att gå ner i vikt, sluta röka och sova bättre är vanliga utmaningar som kan göra stor skillnad. Det gäller även vid mer personlig utveckling som att utveckla självförtroende och självkänsla. I idrottsvärlden finns det gott om utövare som vill förbättra sin prestation oavsett nivå. Där har mental träning länge fungerat som ett “hemligt vapen” för att bryta barriärer och nå framgång. 

 

Varför är det bra för hälsan?

Den som kontinuerligt ägnar sig åt målinriktad mental träning upplever mängder med positiva följder såsom högre energinivå, snabbare återhämtning och mindre stresskänslighet. Men precis som med fysiskt träning krävs tålamod och engagemang. Slarvar man med motionen tar det inte lång tid innan det märks i form av diverse krämpor, stelhet och trötthet. Känns det igen? Detsamma gäller även den mentala träningen. Det tar ett tag innan man märker en effekt och för att denna ska bestå krävs regelbunden träning. Det är således ingen “quick fix” utan kräver tålamod och kontinuitet precis som den fysiska för att man ska uppnå och bibehålla önskvärt resultat.

 

Blir starkare med rätt kunskap

I dagens uppkopplade prestationssamhälle lurar stressen ständigt runt hörnet men faktum är att stress inte är farligt i lagom dos. Det är en naturlig reaktion som fungerar som en slags power-up när man behöver det som mest. Det är bristen på återhämtning under längre perioder, som leder bekymmer med ohälsa. Med rätt förståelse, kunskap och rutiner för stresshantering går det att bli starkare istället för att brytas ned av påfrestningarna. Läs mer i vår artikel om stresshantering i vardagen.

 

Lars-Eric Uneståhl – världsledande inom mental träning

Det var psykologen, forskaren och författaren Lars-Eric Uneståhl som formade såväl metoden som begreppet mental träning redan 1969. Sedan dess har han hjälpt miljontals privatpersoner, elitidrottare och företagsledare att utvecklas, hantera motgångar och nå sina mål. Idag är Lars-Erik känd i hela världen och det är i samråd med honom som Promas har utvecklat de 16 mentala träningsprogram som blivit en del av grunden till Promasmetoden®.

Hos Promas kan du gå en utbildning i mental träning i samarbete med Unestål Education. Utbildningen löper under fem veckor och lär ut vetenskapligt beprövade metoder inom området. Du får reda på konkreta verktyg och tekniker inom mental träning som du sedan kan applicera i både privat- och i arbetslivet.

 

Samla energi med Promas återhämtningsfåtölj

Kombinationen av avslappnande massage och mental träning gör Promas återhämtningsfåtölj till den perfekta lösningen för aktiv vila. De 16 mentala träningsprogrammen i återhämtningsfåtöljen är utformade så att du kan komma ned i varv och samla energi så att det räcker hela dagen – på bara en kvart. Välj mellan kategorierna återhämtning, stresshantering, förbättrad livskvalitet och självledarskap. Det är enkelt att komma igång, ett par knapptryckningar och sedan är det bara att luta sig tillbaka och påbörja den effektiva återhämtning som vi alla så väl behöver.