Gertrudsgårdens förskola

Så blev återhämtning en naturlig del av vardagen på förskolan

På Gertrudsgårdens förskola har rektor Carina Berggren och hennes medarbetare tillsammans lyckats skapa en positiv kultur kring återhämtning och hälsoarbete. Med hjälp av hälsocoacher, tvärfunktionella team, engagerade medarbetare och inte minst Promas återhämtningsfåtölj är de redan en bra bit fram i sin hälsoprofilering. Att återhämtning har blivit en stor del av kulturen på arbetsplatsen är tydligt – statistiken talar sitt tydliga språk: genom att analysera användningen kan vi se att man på Gertrudsgården i snitt återhämtar sig 12 gånger per dag.

– Vi uppmuntrar alla att använda återhämtningsfåtöljen så fort de får en stund över. Det kan vara på rasten eller om man får tid över i sin schemalagda planeringstid. Då uppmanas de att använda tiden för återhämtning. Det är en del av vårt sätt att visa att vi prioriterar personalens välmående. Vi ser även att våra medarbetare sätter sig i återhämtningsfåtöljen efter arbetstid. Det kanske har varit en ovanligt tuff dag, och då varvar man ner innan hemgång. Den ses som en tillgång hos oss, säger Carina.

En förskola med inkluderande hälsoprofil

Gertrudgårdens förskola har en hälsoprofil som genomsyrar arbetet i barngrupperna och där det också finns ett tydligt fokus på personalens hälsa. Barnen får delta i regelbundna rörelsepass och uppmuntras till utevistelse, något som inspirerar även de vuxna att prioritera sitt eget välmående. Hälsoprofilen är unik genom att den sträcker sig över ett brett spann – från de yngsta barnen till vuxna medarbetare i 60 års åldern.

Återhämtningsfåtöljen är så populär att det nästan bråkas om den. 

– Vi har fått sätta upp ett bokningssystem och delar rättvist upp tillfällena mellan oss, berättar Carina. Bokningssystemet har inte bara hjälpt till att organisera användningen, utan också skapat en medvetenhet om vikten av att planera in återhämtning och jobba proakivt med mental hälsa.

– Förskolans värld kan vara stökig och man måste alltid vara närvarande i jobbet. Vi jobbar även i en bransch som är extra utsatt för sjukskrivningar. Därför är en återhämtningsfåtölj extra viktig. Det kan vara ett sätt att komma bort och ladda batterierna efter en extra jobbig dag. Men återhämtningen har även en långsiktig effekt för att våra medarbetares välbefinnande, förklarar Carina.

Återhämtningens långsiktiga effekter

Det är imponerande att kunna säga att hela 35 % av personalen använder återhämtningsfåtöljen minst en gång i veckan – och många använder den ännu fler gånger. Carina berättar att det inte är ovanligt att medarbetare återhämtar sig även efter arbetsdagen är slut. 

– Ibland får man höra kommentar som ”Har varit en sån jädra dag idag, tur att stolen är ledig.” eller “Detta är en lyx i vardagen”.  Vi ser även positiva resultat i Promas användarenkäter där ökat välbefinnande,

mer energi och ökad koncentrationsförmåga är några av de upplevda effekterna av att använda återhämtningsfåtöljen, säger Carina

– Pedagogerna har schemalagd planeringstid, och om de har hunnit klart med sina arbetsuppgifter uppmanas de att använda tiden för återhämtning. Det är en del av vårt sätt att visa att vi prioriterar personalens välmående, förklarar hon.

– Pedagogerna har schemalagd planeringstid, och om de har hunnit klart med sina arbetsuppgifter uppmanas de att använda tiden för återhämtning. Det är en del av vårt sätt att visa att vi prioriterar personalens välmående.

Återhämtning och hälsa är inte bara en individuell insats på Gertrudsgården. Genom att utbilda två hälsoinspiratörer och regelbundet hålla föreläsningar om hälsa – där kost, motion och återhämtning är i fokus – har förskolan byggt en stark grund för långsiktig hälsoutveckling. De har även anlitat en utbildad hälsocoach som lett en serie föreläsningar för att inspirera och öka personalens kunskap om balans mellan arbete och fritid.

– Det handlar inte bara om återhämtning i stunden, utan om att bygga en hälsosam kultur där både barn och vuxna kan må bra på lång sikt, avslutar Carina.

Strävar mot att bli ännu bättre

En annan nyckel till framgång är att Gertrudsgården har skapat tvärfunktionella arbetsgrupper där medarbetare från olika avdelningar träffas för att utbyta idéer och diskutera arbetsmiljöfrågor. Detta arbetssätt har inte bara förbättrat sammanhållningen utan också lett till kreativa lösningar på hur fåtöljen och andra hälsosatsningar kan användas.

Trots de framgångar som hälsosatsningarna har inneburit finns det fortfarande utmaningar. Hög frånvaro, många vikarier och intensiva perioder, som inskolningar, kan göra det svårt att prioritera återhämtning. Men Carina och hennes team arbetar aktivt för att förbättra planeringen, så att återhämtning alltid finns med på agendan.

– Vi ger inte upp. Målet är att alla ska kunna avsätta minst en kvart i veckan för återhämtning under arbetstid. Och det handlar inte bara om att sitta i fåtöljen – det handlar om att skapa en hälsosam kultur där vi alla tar ansvar för varandras välmående, säger Carina.

Stärkt gemenskap genom hälsosatsningar

En viktig aspekt är att återhämtning har blivit en fråga för hela arbetsplatsen, inte bara individen. Arbetsgrupper som representerar olika avdelningar träffas regelbundet för att utvärdera och förbättra hälsosatsningarna. Att ha en gemensam vision har gjort det lättare att skapa en sammanhållen kultur, trots att förskolan nyligen har genomgått stora organisatoriska förändringar.

Vi har flyttat ihop flera förskolor och haft utmaningar med att skapa en ”vi-känsla”. Men hälsoprojektet och återhämtningsfåtöljen har varit något som alla har kunnat samlas kring. Det har verkligen stärkt vår gemenskap, avslutar Carina.

Gertrudgårdens förskola i siffror

Upplever du något av följande när du använt återhämtningsfåtöljen?

98%* mer återhämtad

Basert på enkätsvar: ja helt, ja i hög grad eller ja delvis

Upplever du något av följande när du använt återhämtningsfåtöljen?

84%* mer koncentrationsförmåga

Basert på enkätsvar: ja helt, ja i hög grad eller ja delvis

Upplever du något av följande när du använt återhämtningsfåtöljen?

100%* mer avslappnad

Basert på enkätsvar: ja helt, ja i hög grad eller ja delvis

Upplever du något av följande när du använt återhämtningsfåtöljen?

84%* ökad energi

Basert på enkätsvar: ja helt, ja i hög grad eller ja delvis

Upplever du något av följande när du använt återhämtningsfåtöljen?

95%* minskad stress

Basert på enkätsvar: ja helt, ja i hög grad eller ja delvis