Attendo Kungshamn

Att låta människor bevara en aktiv livsstil så länge som möjligt, även när man flyttar in på ett boende – det är visionen som Attendo Kungshamn har. Med konceptet utevistelse, en fantastisk miljö och engagerad personal som anordnar upp till tre aktiviteter per dag lever de också upp till den. Givande, för både boende och personal, men det förutsätter också att personalen orkar. Vi har pratat med Johan Carlqvist, verksamhetschef, som varit drivande i beslutet att ta in Promasmetoden, just för att ge personalen bra förutsättningar och möjligheten till återhämtning.

 

 

I snart ett års tid har Attendo Kungshamn, ett demensboende med fokus på utevistelse, samarbetet med Promas. Johan Carlqvist, som idag är verksamhetschef, har dock varit med oss betydligt längre än så.

– Jag har haft kontakt med Promas och tagit in återhämtningsfåtöljen på inte bara en utan två tidigare arbetsplatser, både när jag var chef på Landstinget och tidigare än i kommunen. Det är många år nu, där jag både sett hur återhämtningsfåtöljen har utvecklats men också vilken inverkan den har för de som använder den kontinuerligt. Jag tycker Promasmetoden och möjligheten att erbjuda avkoppling i återhämtningsfåtöljen är väldigt bra personalvård, därför var jag väldigt mån om att vi skulle ta in den här också. 15 minuter i stolen hinner alla med och det ger personalen möjligheten att ta en paus. Just här, på boendet, har vi inte haft den särskilt länge men jag märker att den nyttjas väldigt ofta, säger Johan.

Ett demensboende utöver det vanliga

På boendet, beläget i Nacka med en stor trädgård, glashus och utsikt som vetter mot vattnet där båtar passerar frekvent, erbjuds upp till tre aktiviteter som de boende kan ta del av – varje dag. Det varvas allt från gruppgymnastik till sångstunder, dans, yoga och högläsning och anordnas Nobelfester, anhörigträffar i den lummiga trädgården och kräftskivor. Ofta får de också besök av externa underhållare och en gång i månaden också av prästen i Nacka som håller andakt, vilket är väldigt uppskattat. De 59 boende på Attendo Kungshamn får dessutom sällskap av en fyrbent vän, som är både utbildad och anställd på boendet.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda allt det här och det är vår personal som gör det möjligt, tillsammans. Vi har en heltidsanställd aktivitetsansvarig för hela huset, men vi har också ett engagerat team som stöttar upp – med både omvårdnads- och rehabpersonal. Det är en otrolig miljö att vistas i, men det krävs givetvis att vi tar hand om vår personal på bästa sätt – precis som de förväntas ta hand om de boende, berättar verksamhetschefen.

 

Omstrukturering och åtgärder för att förbättra arbetsmiljön


Det är ingen hemlighet att vårdpersonalen är en hårt utsatt grupp, där sjukskrivningar dessvärre är vanligt förekommande. Johan berättar för oss att de inte heller är skonade, men också att mycket händer i verksamheten just nu som förhoppningsvis ska förbättra arbetsmiljön ytterligare.

Bland annat en ny omstrukturering med en ny ledning och ett helt nytt tankesätt, där bland annat nytillsatta gruppchefer ska driva avdelningarna – i ett steg att komma närmare personalen. Något Johan tror är extremt viktigt för arbetsmiljön. 

 

– Jag tror på ett ledarskap där ledningen genuint bryr sig och hinner ta hand om de anställda, för att de i sin tur ska känna sig trygga och omhändertagna. Det är jag säker på att vår omstrukturering kommer bidra till. Jag vill att personalen ska ha tid att i större utsträckning ta hand om personalen, ha ordentliga medarbetarsamtal och möjlighet att följa upp allas mående – att personalen ska känna sig nära sina gruppchefer och gruppcheferna nära personalen. De ska också följa upp våra proaktiva insatser, som hur Promas återhämtningsfåtölj används. Det är viktigt att man återhämtar sig, både psykiskt och fysiskt. Jag tror på mental återhämtning, men också träning och rörelse och det är något jag kommer uppmuntra. Dels för att man bättre men också för att det, för vår personals del, är viktigt att även fysiskt orka. Det är trots allt många tunga moment i jobbet, säger Johan avslutningsvis.

 

Vi ser fram emot att följa upp utvecklingen på Attendo Kungshamn och är glada över att Johan valt att samarbeta med oss – även på en tredje arbetsplats. Vi är också stolta över att kunna bidra med återhämtning hos en viktig yrkesgrupp och en arbetsplats som gör andras liv bättre.