Ny energi med Promas återhämtningskvart

Återhämtning

Forskning

Mental träning

Modern forskning pekar åt samma håll. Visste du att 15 minuter är det gyllene snittet för daglig återhämtning? Vår tids ökade ohälsa handlar inte bara om ökad stress utan många gånger om bristen på återhämtning.

Detta har jag tagit fasta på i mitt arbete i Promas forskarråd och utvecklat ett 15-minutersprogram för återhämtning, energipåfyllning och personlig utveckling.

”Gå och kvarta”, ”ta en kvarts siesta” eller ”ge mig en kvart om dagen…” som frisksportaren och förebilden Arne Tammer så berömt uttryckte det.

Genom att regelbundet använda sig av Promas återhämtningsfåtölj kan man öka sitt välmående. Den magiska kvarten är en klok investering i hälsan som inte bara sparar tid jämfört med längre program, utan dessutom ger en optimal effekt som på många områden är större än om man skulle använda längre tid. 

Vinsterna är flera. Ta exempelvis återhämtning, när du blir sömnig kan du inte viljemässigt styra undan sömnigheten hur du än anstränger dig och mikrosömnen kommer att ta över i tätare och längre intervall. Rent vetenskapligt är just 15 minuter tiden som behövs för att gå från det vakna tillståndet ner till det som på engelska kallas för ”the twilight state”. Genom att aktivt vila i en kvart fylls energidepåerna igen. Går man över den tiden är risken stor att man sjunker ner i djupsömn och sedan vaknar än mer dåsig och sömnig, jämfört med innan man startade.

Den magiska kvarten i Promas program innehåller en aktiv vila. Den skiljer sig från den ”vanliga” vilan där man bara sätter/lägger sig ner. Det som ofta händer i den vanliga vilan är av en motsatt effekt; tankarna börjar fara runt i huvudet, hjärnan går upp i högvarv och förbrukar mer energi än innan. Inom neurofysiologin talar man om att hjärnan går in i DMN – Default Mode Network. Genom innehållet i den mentala träningen i Promas återhämtningsfåtölj kan hjärnan i stället koppla på ett annat nätverk; Task Specific Network där man i den aktiva vilan fokuserar på en process för återhämtning, till exempel avslappning.

Av Lars-Eric Uneståhl

Publicerad 2022/09/01

Om Lars-Eric Uneståhl

Med över 50 års erfarenhet är Lars-Eric Uneståhl världsledande inom mental träning. I nära samverkan med Lars-Eric har vi utvecklat de 17 mentala träningsprogram som blivit en del av grunden till Promasmetoden®.