Så lockar du tillbaka medarbetarna till arbetsplatsen

Hälsofrämjande arbetsplatser

Ledarskap

När pandemin startade var det få som jobbade hemifrån. Vi var vana att åka till jobbet på morgonen och sätta oss på ett kontor. Att jobba hemifrån associerade vi med att vara sjuka eller att ta hand om snuviga barn. För många har detta förändrats och i över 1,5 år har vi fått vänja oss vid en ny vardag. Men vad händer nu? När restriktionerna lättar och vi börjar återgå till arbetsplatsen igen. Många känner sig tveksamma till att lämna hemmakontoret så här är våra fem bästa tips på hur vi lockar tillbaka medarbetare till arbetsplatsen:

Våra fem bästa tips för att locka tillbaka medarbetare:

1. Fyll på med ny energi och inspiration

Arbetsplatsen ska vara en miljö där medarbetare får energi och inspiration. Det behöver troligtvis de flesta just nu. Fyll upp kylen med kolhydrater och låt medarbetare njuta av fikastunden och de spontana samtalen.

2. Uppmuntra aktiv återhämning

När det gäller återhämtning är vårt bästa tips att prioritera aktiv återhämtning. Möjligheten att till exempel utöva 15 minuters mental träning på kontoret leder till färre sjukskrivningar samt en hållbar och harmonisk arbetsplats. Forskning visar även att mental träning gör oss bättre rustade att hantera stress och oro.

Arbetsplatsen lämpar sig bra för aktiv återhämtning då medarbetare kan koppa bort hemmet på ett sätt som är svårt att göra hemifrån. På ett kontor finns möjligheten till professionell återhämtning som oftast inte finns hemma. Med färre störningsmoment och avbrott, får vi bättre förutsättningar för vila och återhämtning.

3. Fortsätt med nya vanor

Under tiden som vi har varit hemma har vi upptäckt nya vanor som vi mår bra av. Uppmuntra medarbetare att fortsätta med dessa om det går. Det kan handla om att dricka upp kaffet innan man öppnar mejlen på morgonen eller ta en lunchpromenad.

4. Öppna upp sociala kanaler

Efter en lång tid av isolering kan det kännas ovant att vara social igen. Börja med att öppna upp fler kommunikationskanaler och planera in ett par sociala aktiviteter. Det kan handla om en afterwork eller en medarbetarlunch.

5. Ta professionell hjälp

Vår psykiska hälsa är lika viktig som vår fysiska. Under pandemin har tyvärr många påverkats negativt. Att prata med en kurator eller psykolog kan hjälpa oss att hitta strategier för att må bättre igen. Ofta ingår detta i företagsförsäkringen.

 

Av Redaktionen

Publicerad 2021/12/01