Sveriges grönaste skola satsar på PromasMetoden®

Herrestaskolan är Sveriges första skola byggd utifrån Miljöcertifiering Guld, ett miljövänligt och hållbart sätt att bygga på med bl a stomme helt i massivträ, för koldioxidneutralitet.

I samband med invigningen har Herrestaskolan, tillsammans med förskolorna Karlslund och Dalen, valt att samarbeta med Promas för att bygga upp en hälsosam arbetsmiljö för de över hundra anställda.

 – Hela tänket kring skolan är hållbarhet, så även när det kommer till arbetsmiljö. Vi vill skapa en skola som är bra för både miljön och de som arbetar här, säger Herrestaskolans rektor Satu Hernesk.

Tillsammans med Promas har skolan lagt upp en arbetsplan med PromasMetoden®. Planen inkluderar bland annat återhämtningsfåtöljer, inspirationsföreläsningar och kartläggning av personalens välmående genom Promas hälsoanalys.

– Vi valde att arbeta med Promas eftersom vi ville ha ett helhetskoncept, vilket jag tycker PromasMetoden ger med verktyg för återhämtning och mental träning samt hälsoanalys och utbildningar, säger Satu.

 Återhämtningsfåtöljerna har funnits på skolorna sedan i maj, men den riktiga satsningen startar i höst med kartläggning och hälsoanalys.

Göran Lindqvist, bitr. rektor får information om de olika mentala programmen som finns i återhämtningsfåtöljen.

Järfälla kommunen har satt upp målet att sjukskrivningarna inom tre år ska minska med cirka tre procent. Herrestaskolans satsningen är schemalagd under en treårsperiod och kommer att utvärderas kontinuerligt med hjälp av Promas hälsoanalys.
Tanken med konceptet är att de anställda ska få tillgång till återhämtning och mental träning under arbetstid, samtidigt som de får praktiska verktyg och blir medvetna om sitt fysiska och mentala välmående.

Satu Hernesk, rektor Herrestaskolan och Charlotte Rönnerblad, Promas

Satu Hernesk, rektor Herrestaskolan tillsammans med Camilla Rönnerblad från Promas.

– Vi vill göra en långsikt satsning och fokusera på det positiva. Lyfta individen genom att ge personalen verktyg och uppmuntra friskhet istället för att fokusera på det negativa, säger Satu.

Herrestaskolan öppnade i januari 2016 och ligger i det expansiva området Barkabystad i Järfälla kommun. Skolan som är utsedd till en av Sveriges miljövänligaste skolor är certifierad med Miljöbyggnad Guld, som ställer extra höga krav på bland annat energisparande, luft och ventilation, akustik samt med kontroll på att inga farliga kemiska ämnen finns.

By |2017-06-22T07:43:59+00:00tisdag, juni 21, 2016|