Lars-Eric Uneståhl är ”hjärnan” bakom EM guldet 2015 för U-21 landslaget i fotboll.

En unik satsning på mental träning bäddade för de heroiska insatser som gav EM-guld. U21-landslaget går i bräschen för mental träning inom fotbollen, säger Lars-Eric Uneståhl som är hjärnan bakom guldet.
Lars-Eric Uneståhl  ingår i Promas forskningsråd sedan flera år tillbaka och har utvecklat de mentala träningsprogrammen som finns i Promas återhämtninsfåtölj. Lars-Eric erfarenheter och kunskaper inom mental träning är viktiga faktorer för Promas i utvecklingen av vårt koncept.
Läs mer om Promas Forskningsråd här.

Efter U21-landslagets EM-seger har tränaren Håkan Ericson vid flera tillfällen lyft fram samarbetet med den legendariske idrottspsykologen Lars-Eric Uneståhl som en förklaring till lagets enastående förmåga att aldrig ge upp och alltid ge sitt yttersta.

– Men jag har ingen del av framgången, säger Lars-Eric Uneståhl. Jag är hemskt glad att Håkan nämner vårt samarbete, och visst har han gått mina kurser, men det är helt och hållet han som gjort det här möjligt tillsammans med killarna i laget.
Det är i bakgrunden, som stöd för tränare Håkan Ericson, som Lars-Eric Uneståhl föredrar att jobba nuförtiden.

Så vad är hemligheten bakom U21-landslagets häpnadsväckande mentala styrka?

Läs hela artikelnSvenska Dagbladet 27/1-2016.

Håkan berättar hur han tidigare själv drabbats av depression och hur han tog hjälp mentalt för att komma tillbaka, av Lars-Eric Uneståhl, en av världens främsta forskare inom mental träning.

För Håkan Ericson kom den tyngsta smällen som tränare år 2000. När han styrde Nacka FF drabbades han av depression.
Då var han tvungen att få hjälp mentalt för att komma tillbaka till det vardagliga livet, och för att på något sätt kunna närma sig ­drömmen om att återigen vara tränare.
Han har fortsatt med mental träning sedan dess. Inför EM arbetade han tillsammans med sin mentor Lars-Eric Uneståhl för att få truppen i rätt mental balans.
– Då var det ett sätt att komma tillbaka från sjukdomen. Nu gör jag det för att utveckla mig som tränare och ledare. Jag har gått coachningskurser för att kunna coach människor och det är kopplat till Lars-Eric som är en världsguru inom mental träning. Han har blivit lite av en mentor, han har gett mig otroligt mycket visdom att kunna fokusera på målbilder och för att kunna se ­saker framför mig. Ingenting är omöjligt, det gäller att kunna vända på perspektiv på alla dess håll och kanter, säger Ericson.

Läs hela artikelnAftonbladet/Sportbladet  2015-06-29.

Hur kan det överhuvudtaget vara möjligt att vända hopplösa kniven-mot-strupen-matcher fyra gånger om?

”Efter dramatiken mot Portugal dröjde jag mig kvar lite extra länge, ställde några omritade frågor – det var dags att ringa upp en universitetsexaminerad psykolog med nästan 50 års erfarenhet av mental träning inom idrott”.

En vindlande resa från 70-talet

Förbundskapten Håkan Ericson, efter Undret i Uherské, berättade om sin mentor, Lars-Eric Uneståhl, Unestahl-Portrattoch jobbet de tillsammans har gjort för att truppen ska komma till Tjeckien i rätt mentalt läge.
– Väldigt mycket av vårt förarbete har kretsat kring att hitta rätt mental balans, att förbereda sig på ett sätt som gör att man växer i pressade lägen snarare än att kvävas av dem. Både Ericson själv och 14 av spelarna har använt så kallad HRV-apparatur – förkortningen står för Heart Rate Variability – för att läsa av sina anspänningsnivåer och förhålla sig till dem.

När jag sedan själv ringer upp Lars-Eric Uneståhl tar han mig igenom en vindlande idrottspsykologisk resa över 1970-talets olympiska spel fram till fotbollens olika mästerskap i dag:

En av Lars-Erics avgörande insikter kom då han observerade hur 100-meterslöparen Christer Garpenborg floppade i OS 1976. Sprintern ansträngde sig på fel sätt, spände sig och sprang bara långsammare ju hårdare han kämpade.

Ända sedan dess har han kalibrerat sin metod för att nå det han själv kallar ”den avspända effektiviteten”. Att prata med Uneståhl är att prata med en akademisk fackman – han refererar till a­ntagonistiska muskler, SMART-modeller, biofeedback och ideomotorisk träning – men det är samtidigt också både tankeväckande och ögonöppnande.

Inget man bestämmer över en natt

Ett svenskt damlandslag åkte över Atlanten med en självutnämnd ledarskapscoach som någon sorts diffus inspiratör. Knappt halvvägs in i premiärmatchen var de lamslagna av kollektiv kramp. 

Ett annat svenskt landslag arbetar konkret och långsiktigt utifrån ovedersägligt underbyggd kompetens. Gång efter gång hämtar de kraft ur källor andra inte ens verkar ha ­lokaliserat.

Lars-Eric Uneståhl drar sig visserligen för att recensera damlandslaget – han nöjer sig med att säga att han ”blev väldigt förvånad” över deras agerande – men reagerar starkt mot villfarelsen om att mental styrka är något man bara bestämmer sig för att aktivera över en natt.

Snarare är det något som tar år att utveckla, något som kräver väl så hård träning som de fysiska och de speltekniska bitarna. 

Läs hela artikeln.  Aftonbladet/Sportbladet 26 juni-2015.

By |2017-06-22T07:44:00+00:00tisdag, januari 26, 2016|